Zajedno imaju 208 godina i slave 80 godina braka!

Izvor: novilist.hr/hina

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 years u

Zanimljivosti

Foto izvor: Reuters

Japan je poznat po velikom broju stogodišnjaka, a odnedavno je u toj zemlji postavljen još jedan rekord, ovaj put supružnika koji zajedno imaju 208 godina života i proslavljaju 80 godina braka. Stogodišnja Miyako tvrdi da je za to zaslužna ona, odnosno njeno – strpljenje.

”Jako mi je drago. Taj brak je zapravo potrajao zahvaljujući mom strpljenju”, kaže uz smijeh Miyako, pozirajući u domu penzionera sa suprugom i ostalim članovima brojne porodice ispred uokvirenog certifikata o broju godina braka.

Masao Matsumoto (108) i njegova supruga Miyako (100) su i službeno, po podacima Guinnessove knjige rekorda, najstariji supružnici na svijetu. Vjenčali su se 1937. godine.

Bračni par Matsumoto nije nikada uspio realizovati ceremoniju vjenčanja s obzirom na to da se Japan u to doba spremao za rat, a Masao je poslan u vojsku, ali to ih nije spriječilo da zasnuju veliku porodicu. Imaju dvadesetpetero unučadi, a posljednji unuk rođen je u avgustu.

”Ušli su u zadnje poglavlje svojih života. Počašćeni su što su dobili ovu potvrdu. Želim im da nastave spokojno živjeti”, rekla je njihova kći Hiromi.

Japanci su poznati po najdužem životnom vijeku u svijetu. Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je podatak po kojem su po dužini životnog vijeka stanovnici te zemlje na drugome mjestu s prosječno navršene 82 godine života, odmah nakon stanovnika Hong Konga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider