Vidovdan: Najvažniji datum u srpskoj istoriji (FOTO/VIDEO)

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 mjeseci u

Zanimljivosti

Od Kosovske bitke 1389. godine, preko Sarajevskog atentata 1914, Rezolucije Informbiroa 1948. Miloševićevog uzleta i pada 1989. i 2001. godine, Vidovdan je bio i ostao poseban datum za Srbe.

Bez sumnje, Vidovdan je najvažniji datum u kolektivnoj svijesti srpskog naroda i zajedno sa svetosavljem jedan od temelja kolektivnog identiteta Srba.

Bitka na Kosovu do danas prati Srbe uz priče o herojstvu, žrtvovanju, pobjedi (u Parizu su zvonila crkvena zvona u čast pobjede hrišćana nad nevjernicima ) i lažnoj izdaji. Ličnosti iz te bitke, Knez Lazar, Miloš Obilić, Vuk Branković, braća Musići, Ivan Kosančić, Toplica Milan, stari Јug Bogdan i njegovih osam sinova (devet Јugovića), Kosovka djevojka, sultan Murat, njegovi sinovi Bajazit i Јakub, vojskovođa Evrenosbeg… i danas, 630 godina kasnije raspaljuju maštu gotovo svih.

I sam ishod bitke, kao i njene posljedice, te pogibija oba vladara, ovaj krvavi boj svrstavaju u centralni dio srpskog nacionalnog bića. Bitka na Kosovu je tokom narednih vijekova postala centralni motiv srpske narodne poezije, poznatiji kao Kosovski ciklus.

Na krilima kosovskog mita je 28. juna 1914. godine (15. juna po julijanskom kalendaru) Gavrilo Princip ubio Franca Ferdinanda (austrougarskog prestolonasljednika), koji je mislio da će dolaskom u Sarajevo na Vidovdan poniziti neposlušne Srbe u Austrougarskoj. To je zvanično bio povod za Prvi svjetski rat i napad Austrugarske monarhije na kraljevinu Srbiju.

I Rezolucija Informbiroa donesena je baš 28. juna 1948. godine na Vidovdan.

Na Gazimestanu, Vidovdana 1989. Slobodan Milošević se ustoličio u neprikosnovenog vođu nacije i poveo Srbe u događaje za koje nisu bili spremni. Tačno 12 godina poslije Gazimestana, Milošević je izručen sudu u Hagu.

1995 – Vojska Republike Srpske spriječile pokušaj tzv. ABiH i HVO deblokade Sarajeva,
2001 – Slobodan Milošević izručen tribunalu u Hagu.


Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider