U Hramu u Trebinju među svecima likovi Nikole Tesle i Alekse Šantića

Izvor: SrpskaInfo

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 mjeseci u

Zanimljivosti

Foto izvor: D.Čolović/RAS Srbija

Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg, smješten u centru Trebinja, jedan je od najneobičnijih hramova Srpske pravoslavne crkve na našim prostorima, a na njegovim zidovima pored svetitelja su i znamenite ličnosti srpske istorije.

Iznad južnog ulaza u hram posjetioce će sačekati velika ikona, gdje je u centru Isus Hristos, a okružuju ga poznate istorijske ličnosti, poput Nićifora Dučića, Bogdana Zimonjića, Luke Vukalovića, Stepe Stepanovića, Nadežde Petrović i drugih. Među njima je i umirovljeni Episkop Zahumsko – hercegovački i primorski Atanasije.

Neposredno uz ovu ikonu su su Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković, Petar Petrović Njegoš, Jovan Dučić i Aleksa Šantić.

Na zidovima drugog bočnog ulaza su Karađorđe, Miloš Obilić, Car Lazar  i drugi mučenici iz Kosovskog boja, Prvog i Drugog srpskog ustanka.


Foto: D.Čolović/RAS Srbija

Na zapadnom zidu hrama je freska nastala kao uspomena na veliki događaj za sve pravoslavne vjernike u Hercegovini iz 1996. godine, kada su mošti Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog dolazile iz manastira Ostrog preko Trebinja do rodnih Mrkonjića.

Znamenite ličnosti iz istorije srpskog naroda krase zidove trebinjske crkve posljednjih desetak godina, kada je urađena cjelokupna rekonstrukcija hrama, povodom stogodišnjice njegove gradnje.

Starješina Sabornog hrama Mladen Žulović prizanje da je freskopis veoma intersantan i neobičan i dodaje da su se istorijske ličnosti našle na zidovima crkve na ideju bivšeg Episkopa Zahumsko – hercegovačkog i primorskog Grigorija.

– Freske uvijek izražavaju život u carstvu nebeskom, gdje su sveti okupljeni oko Hrista. Ono što je specifično za naš hram je da smo pored svetitelja naslikali i druge ličnosti. Na taj način smo htjeli da pokažemo da nisu sveti jedino oni koji su u crkvenom kalendaru upisani crvenim  ili crnim slovima, već da u carstvu nebeskom ima i onih koji nisu proglašeni svetiteljima, a vjerujemo da su tamo, kao što se molimo za sve ljude da ih  Gospod primi u carstvo nebesko – objašnjava starješina hrama Mladen Žulović.

On kaže da se na ikoni našao i umirovljeni vladika Atanasije, kao veoma znamenita ličnost za Eparhiju, jer njegovim dolaskom Zahumsko-hercegovačka eparhija počela da živi liturgijskim životom.

Žulović navodi da Saborni hram posjećuju mnogi turisti iz različitih dijelova svijeta, ali da svi odmah primjete Nikolu Teslu na zidu crkve.

Govoreći o freskopisu crkve nakon njene potpune obnove 2008. godine starješina Žulović ističe da je u oltarskom dijelu na zidovima Preobraženje Gospodnje, što je slava hrama, a oslikao ga je trebinjski sveštenik Stevan Kovačević.

Znamenite ličnosti srpske istorije oslikao je Aleksandar Živadinović.

– Freskopis karakteriše i to što je u centralnom dijelu na svodovima uvijek Isus Hristos, njegovo vaskrsenje, Hristos kao starac, pa Hristos kao Emanuil – ističe Žulović.

U okviru rekonstrukcije sabornog hrama povodom stotinu godina od njegove gradnje uređena je i spoljašnost crkve, zidove su peskareni, zamijenjeno dotrajalo kamenje novim, a postavljen je i veliki krst na zvoniku. Veliki ikonostas u crkvi zamijenjen je manjim, grčkim ikonostasom, a renovirana je porta Sabornog hrama.

Mitra Svetog Vasilija

Na ulazu u trebinjski Saborni hram stoji mitra Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, nakon što su 1996. godine presvučene mošti svetitelja, a ukrašenu kapu koju je svetitelj nosi pri bogosluženju ili u nekim drugim svečanim prilikam dobio je trebinjski hram.

Prvo renoviranje cenralne trebinjske crkve rađeno je 1957. godine, kada su rekonstruisani svodovi bi se hram zaštitio od vlage.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar