Toplotni talas zahvatio Arktik, temperatura viša od 21 stepen

Izvor: N.N.

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 sedmica u

Zanimljivosti

Foto izvor: Ilustracija

Toplotni talas zahvatio je Arktik, a na norveškom arhipelagu Svalbaru juče je izmjereno 21,7 stepeni Celzijusovih.

Na tom području temperature u julu iznose od pet do osam stepeni Celzijusovih.

Sa 21,7 stepeni izmjerenih u 18.00 časova po lokalnom vremenu blizu mjesta Longyearbyen, arhipelag je imao najtopliji dan od početka mjerenja.

– Prethodni rekord dogodio se 16. jula 1979. godine, kada je bilo izmjereno 21,3 stepeni – rekao je meteorolog Kristen Gislefos.

Grupa ostrva poznatijih po imenu Špicberg nalazi se hiljadu kilometara od Sjevernog pola.

Ljeto je ove godine obilježeno neuobičajeno toplijim vremenom u ruskom Arktiku – temperatura od pet stepeni Celzijusovih iznad normale zabilježena je u januaru u Sibiru, a vrhunac od 38 stepeni početkom jula u arktičkom krugu.

Prema zvaničnom norveškom izvještaju “Klima u Svalbardu 2100.”, prosječna temperatura na Svalbardu za period od 2070. do 2100. trebalo bi da poraste od sedam do 10 stepeni Celzijusovih u odnosu na period od 1970. do 2000. godine, ako se nastavi dosadašnji uticaj čovjeka na klimu.

Na Svalbardu je smještena i “Vegetaciona Noina arka”, osnovana 2008. godine, a riječ je o banci u kojoj se čuvaju sjemenja za budućnost u slučaju kataklizme.

Taj “biljni sef” osmišljen protiv klimatskih promjena i sam je bio žrtva globalnog zagrijavanja, prenosi HRT.

Bilo je potrebno uložiti 20 miliona evra da bi se sanirao pošto su u njega 2016. prodrle vode izazvane topljenjem permafrosta – vječno zamrznutog tla u arktičkom području.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider