Srpski opanci osvajaju svjetsko tržište

Izvor: RTS

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 sedmica u

Zanimljivosti

Foto izvor: RTS

Posljednjih mjeseci na velika vrata, kao modni detalj, vraća se i najstariji i najpoznatiji “Tigrov” proizvod – gumeni opanak.

Posebno je interesantan Јapancima, a preko te azijske zemlje, opanak će svoje kupce dobiti u Evropi i Americi.

Tradicionalni gumeni opanak, takozvani “piroćanac”,  koji se u “Tigru” proizvodi već osam i po decenija, posljednjih nekoliko godina dobio je i svoje nasljednike u raznim bojama.

Vrhunskog su kvaliteta, a izrađuju se isključivo ručno za zahtjevna tržišta od Balkana do Dalekog istoka.

Radnica Marija Antić kaže da se norma povećala u odnosu na period kada je počela da radi ali sve je to, dodaje, prihvatljivo.

Zahtjevi kupaca su sve stroži i stroži, znači svaki novi model je praktično za njih viši rang u odnosu na predhodno usvojene modele. Veoma je stroga kontrola i ulaznih materijala i procesa proizvodnje i same završne kontrole proizvoda – objašnjava Marina Petrović, rukovodilac službe TT razvoja.

Godišnje se u “Tigru” proizvede pola miliona opanaka, a povećanje potražnje uslovilo je da su se izrađivali i tokom ljeta, kada nije sezona, jer opanak ima stalne kupce i veliko tržište. Saradnja sa Јapancima, pak, za “Tigrovce” predstavlja izazov i novu perspektivu.

Što se tiče interesovanja Јapanaca bilo je usmjereno, prije svega na te različite boje opanaka i na dječje modele. Naš novi opanak koji je nešto modifikovan u odnosu na 1935. godinu će biti zapakovan u ekskluzivnu ambalažu i na tržištu će nositi totalno neku drugu vrijednost i ući će u novi cijenovni segment – napominje Vladimir Ilić, generalni direktor kompanije “Tigar AD”.

Iako osvajaju nova tržišta, u “Tigru” se bore sa starim dugovanjima, a u toku je i postupak UPPR-a i traženje eventualnog partnera za privatizaciju. Nadaju se dobrom ishodu, s obzirom na to da su posao obezbijedili za naredne dvije, tri godine.

Već su dobijeni tenderi za proizvodnju specijalne obuće za Švedsku i Finsku armiju, a sa svojim stalnim kupcima pripremaju proizvodnju i novih modela.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar