Simbolika vaskršnjih boja: Crvena dobrota, zelena nada…

Izvor: nezavisne.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Zanimljivosti

Još od ranog djetinjstva sigurno se sjećate da ste sjedili za kuhinjskim stolom i farbali jaja. Ova vaskršnja tradicija je vrlo stara i svake godine nezaobilazna u mnogim domaćinstvima širom svijeta. Prvo jaje trebalo bi da bude crvene boje, to je takozvana čuvarkuća, koja se čuva do sljedećeg Vaskrsa i zaštitnik je porodice. Pored crvene, koja predstavlja radost života i ljubavi, koriste se i druge boje.

Ali, znate li koje se značenje krije iza određenih boja kojima bojimo jaja?

1. Crvena boja

Ova boja se povezuje s krvlju Isusa Hrista. Zato je crvena boja simbol ljubavi i žrtve za dobrotu svih ljudi.

2. Ljubičasta boja

Ljubičasta boja tokom Vaskrsa predstavlja kraljevstvo i smatra se da ta boja donosi bogatstvo.

3. Zelena boja

Osim što je ovo boja trave, zelena boja sa sobom donosi i tračak nade, pa predstavlja rođenje i obnovu. Nove biljke nastaju kada trava i lišće ponovo postanu zeleni.

4. Svijetloplava boja

Ovo je boja koja simbolizuje raj ili nebo i vodu. Svijetloplava boja takođe označava početak novog stvaranja, mir i sklad. Naime, čisto plavo nebo i kiša su ti koji omogućuju razvoj novog proljeća.

5. Žuta boja

Ne čudi što se žuta boja povezuje sa Sunčevom svjetlošću. To je boja koja donosi sreću i radost.

6. Narandžasta boja

Narandžasta boja predstavlja nadu i povezuje se s novim svitanjem, početkom novog dana i novog godišnjeg doba.

7. Ružičasta boja

Tokom Vaskrsa ružičasta boja simbolizuje novi, svježi početak. Takođe, ovo je boja za koju se vezuje i zaigranost.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar