Rusi napravili ekološku plastiku

Izvor: N.N.

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 mjeseci u

Zanimljivosti

Foto izvor: Ilustracija

Ruski naučnici napravili su materijal na osnovu polietilena koji se može razgraditi u prirodnoj sredini.

Rezultati su objavljeni u naučnom listu “Neorganski materijali: Primenjeno istraživanje”.

Uprkos rastućem problemu globalne kontaminacije plastikom, eksperti ističu da se biorazgradivi polimeri danas primjenjuju samo u uskim oblastima medicine i biologije. Većina plastike koja se proizvodi širom svijeta, na primjer za pakovanje, ostaje nerazgrađena i decenijama prisutna u životnoj sredini.

Naučnici sa Ruskog ekonomskog univerziteta “Plehanov” sproveli su niz uspješnih eksperimenata za promjenu strukture polietilena, uslijed čega je bilo moguće postići efekat biorazgradnje. Cijena i troškovi eksploatacije su ostali na nivou tradicionalne plastike koja nije ekološki prihvatljiva.

Davanje poroznosti i unošenje organskih materijala — izmrvljeno drvo i skrob — omogućava stvaranje okruženja koje apsorbuje vodu u kojoj se brzo razmnožavaju glavni agensi za razgradnju — mikroorganizmi – objasnio je šef odjeljenja za hemiju inovacionih materijala i tehnologiju Anatolij Popov.

Prema riječima autora istraživanja, ovako razvijen kompozicioni materijal nema pandana u svijetu. Sprovedena testiranja, uključujući i testiranja u zemljištu, pokazala su efikasnost odabranog pristupa.

Tokom mehaničkog testiranja materijal je pokazao optimalne rezultate, a terenska ispitivanja na zemljištu pokazala su smanjenje mase uzorka za 20 odsto tokom tri godine – izjavila je koautorka istraživanja Jelena Grigorjeva.

Istraživački tim planira da detaljnije prouči uticaj faktora životne sredine na procese razgradnje, kao i da utvrdi uticaj organskih materijala na mehanička svojstva polimera, a to će omogućiti pripremanje tehnologije za ulazak na tržište.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider