Risto Jeremić – prvi Fočak na poštanskoj markici

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Zanimljivosti

Foto izvor: Srna

U galeriji Muzeja Stare Hercegovine u Foči danas je promovisana poštanska markica “Pošta Srpske” sa likom Rista Jeremića, prvog domaćeg hirurga u BiH i prvog akademika iz Foče.

Direktor Regionalnog centra “Pošta Srpske” u Foči Svetislav Kovačević rekao je da su “Pošte” izdale ovu markicu u tiražu od 15.000 i nominalne vrijednosti 90 feninga.

– Na simboličan način Pošte Srpske su se odužile doktoru Ristu Jeremiću, koji je ostavio ogroman trag u istoriji srpskog naroda – istakao je Kovačević.

On je podsjetio da je Jeremić, osim što je bio prvi domaći hirurg u BiH, bio i jedan od osnivača i prvih predsjednika Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Sarajeva, počasni doktor Univerziteta u Beogradu, počasni član Srpskog lekarskog društva i član Naučnog društva BiH, preteče Akademije nauka i umjetnosti.

– Jeremić je bio izuzetna istorijska ličnost, koja je ostavila traga ne samo na području opštine Foča, već i na prostoru bivše Jugoslavije. Poštanske marke su naši mali ambasadori, koji će putem filatelista i pisama da obiđu cijeli svijet. Ljudi širom svijeta će se i posredstvom ove marke upoznati o istorijom naših krajeva – istakao je Kovačević, koji je potomcima Rista Jeremića uručio komplet markica.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić podjsetio je da je Jeremić osnovao nekoliko društava u Foči – Srpski soko, Trezvenjačko društvo, Srpsku prosvjetu.

– Iza sebe je ostavio 15 naučnih knjiga, više od 70 naučnih radova, bavio se ne samo medicinom i hirurgijom, pa su tako njegovi zapisi o etnologiji, istoriji, tradiciji Foče i danas dragocjeni i u svim vremenima će to biti. Za nas je ovo veliki događaj i zaista velika zahvalnost Poštama Srpske što su Rista Jeremića uvrstili u velikane koji će se naći u filateliji svih koji vole poštansku marku – rekao je Mašić, koji je i predsjednik Opštinskog odbora “Prosvjete”.

Kustos-istoričar Muzeja Stare Hercegovine Danko Mihajlović istakao je da je Risto Jeremić pripadao srpskoj inteligenciji sa početka 20. vijeka, koja je vodila političku borbu sa austrougarskim vlastima i vršila kulturnu, prosvjetnu i ekonomsku emancipaciju srpskog naroda u BiH.

– Nije bio samo usko vezan za svoju medicinsku nauku, već je ostavio niz članaka i naučnih radova iz istorije, antropologije i geografije, na osnovu kojih crpimo veoma značajne podatke za istoriju našeg mjesta. Tokom svog službovanja obišao je cijelu Jugoslaviju i svugdje je ostavio značajan trag o stanovništvu, geografskim i drugim osobinama tih mjesta. Bio je veliki humanista i u svoj privatni sanatorijum je primao sve osobe, bez obzira na njihovo imovinsko stanje, iako govorimo o vremenu kada je zdravstvena zaštita više bila privilegija nego pravilo – rekao je Mihajlović.

On je dodao da je Jeremić bio i veliki rodoljub, koji je u balkanskim ratovima bio ljekar dobrovoljac u srpskoj vojsci, a na “Banjalučkom veleizdajničkom procesu” je osuđen i tamnovao tri godine, dok je u Drugom svjetskom ratu bio jedan od potpredsjednika Centralnog nacionalnog komiteta.

Fočanski muzej od prije tri godine ima i stalnu izložbenu postavku o Ristu Jeremiću, iz koje se, između ostalog, može saznati da je Srpsku osnovnu školu završio u Foči, gimnaziju u Sarajevu i Dubrovniku, a studije medicine u Beču i Gracu.

Kao hirurg radio je u Tuzli, Sarajevu i Subotici, gdje je i predavao kao profesor sudske medicine na Pravnom fakultetu.

Rođen je 18. maja 1869. godine u Foči, a preminuo je 16. septembra 1952. godine u Mostaru, gdje je i sahranjen.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.