Risto Jeremić – prvi Fočak na poštanskoj markici

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

Zanimljivosti

Foto izvor: Srna

U galeriji Muzeja Stare Hercegovine u Foči danas je promovisana poštanska markica “Pošta Srpske” sa likom Rista Jeremića, prvog domaćeg hirurga u BiH i prvog akademika iz Foče.

Direktor Regionalnog centra “Pošta Srpske” u Foči Svetislav Kovačević rekao je da su “Pošte” izdale ovu markicu u tiražu od 15.000 i nominalne vrijednosti 90 feninga.

– Na simboličan način Pošte Srpske su se odužile doktoru Ristu Jeremiću, koji je ostavio ogroman trag u istoriji srpskog naroda – istakao je Kovačević.

On je podsjetio da je Jeremić, osim što je bio prvi domaći hirurg u BiH, bio i jedan od osnivača i prvih predsjednika Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Sarajeva, počasni doktor Univerziteta u Beogradu, počasni član Srpskog lekarskog društva i član Naučnog društva BiH, preteče Akademije nauka i umjetnosti.

– Jeremić je bio izuzetna istorijska ličnost, koja je ostavila traga ne samo na području opštine Foča, već i na prostoru bivše Jugoslavije. Poštanske marke su naši mali ambasadori, koji će putem filatelista i pisama da obiđu cijeli svijet. Ljudi širom svijeta će se i posredstvom ove marke upoznati o istorijom naših krajeva – istakao je Kovačević, koji je potomcima Rista Jeremića uručio komplet markica.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić podjsetio je da je Jeremić osnovao nekoliko društava u Foči – Srpski soko, Trezvenjačko društvo, Srpsku prosvjetu.

– Iza sebe je ostavio 15 naučnih knjiga, više od 70 naučnih radova, bavio se ne samo medicinom i hirurgijom, pa su tako njegovi zapisi o etnologiji, istoriji, tradiciji Foče i danas dragocjeni i u svim vremenima će to biti. Za nas je ovo veliki događaj i zaista velika zahvalnost Poštama Srpske što su Rista Jeremića uvrstili u velikane koji će se naći u filateliji svih koji vole poštansku marku – rekao je Mašić, koji je i predsjednik Opštinskog odbora “Prosvjete”.

Kustos-istoričar Muzeja Stare Hercegovine Danko Mihajlović istakao je da je Risto Jeremić pripadao srpskoj inteligenciji sa početka 20. vijeka, koja je vodila političku borbu sa austrougarskim vlastima i vršila kulturnu, prosvjetnu i ekonomsku emancipaciju srpskog naroda u BiH.

– Nije bio samo usko vezan za svoju medicinsku nauku, već je ostavio niz članaka i naučnih radova iz istorije, antropologije i geografije, na osnovu kojih crpimo veoma značajne podatke za istoriju našeg mjesta. Tokom svog službovanja obišao je cijelu Jugoslaviju i svugdje je ostavio značajan trag o stanovništvu, geografskim i drugim osobinama tih mjesta. Bio je veliki humanista i u svoj privatni sanatorijum je primao sve osobe, bez obzira na njihovo imovinsko stanje, iako govorimo o vremenu kada je zdravstvena zaštita više bila privilegija nego pravilo – rekao je Mihajlović.

On je dodao da je Jeremić bio i veliki rodoljub, koji je u balkanskim ratovima bio ljekar dobrovoljac u srpskoj vojsci, a na “Banjalučkom veleizdajničkom procesu” je osuđen i tamnovao tri godine, dok je u Drugom svjetskom ratu bio jedan od potpredsjednika Centralnog nacionalnog komiteta.

Fočanski muzej od prije tri godine ima i stalnu izložbenu postavku o Ristu Jeremiću, iz koje se, između ostalog, može saznati da je Srpsku osnovnu školu završio u Foči, gimnaziju u Sarajevu i Dubrovniku, a studije medicine u Beču i Gracu.

Kao hirurg radio je u Tuzli, Sarajevu i Subotici, gdje je i predavao kao profesor sudske medicine na Pravnom fakultetu.

Rođen je 18. maja 1869. godine u Foči, a preminuo je 16. septembra 1952. godine u Mostaru, gdje je i sahranjen.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider