Rast dolara oborio cijene nafte

Izvor: TANJUG

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 months u

Zanimljivosti

Foto izvor: Fotolia/Tarasov_vl

Nafta je pala jutros na azijskom trgovanju jer je kolaps cijena američkih državnih obveznica doveo do jačanja dolara.

Cijena fjučersa američke WTI nafte je pala za 72 centa ili 1,1 odsto, na 62,81 dolara za barel, na trgovanju u 5:16 časova po srednjoievropskom vremenu, čime je u cjelosti neutralisan njen jučerašnji rast.

Fjučersi Brenta za aprilsku isporuku, čije ugovaranje ističe danas, spustili su se za 63 centa ili 0,9 odsto, na 66,25 dolara po barelu, nakon pada od 16 centi u četvrtak, dok je cijena sjevernomorske nafte na aktuelnijem trgovanju, za isporuku u maju, pala za 77 centi ili 1,2 odsto, na 65,34 dolara za barel, izvještava Rojters.

Cijene sirove nafte su se umjereno povukle sa nedavnih najviših nivoa zbog popuštanja apetita za rizikom, usljed opšteg pada azijsko-pacifičkih akcija koje prate pogoršana kretanja na Vol Stritu – kaže Margaret Jang, strateg u singapurskoj brokerskoj kući DejliFX.

Rasprodaja na tržištu obveznica SAD, koja za posledicu ima jačanje američkog dolara i rast prinosa na dužničke hartije, vrši pritisak na robu koja nema prinose, objašnjava ona.

Uspon američke valute poskupljuje naftu izraženu u dolarima onima koji je plaćaju nekom drugom valutom.

Uprkos današnjem padu cijena, i Brent i WTI su na putu da ovaj mjesec završe s dobitkom od skoro 20 odsto, do kojeg je doveo poremećaj sa snabdijevanjem u SAD izazvan polarnom zimom u južnim saveznim državama.

Investitori se klade da će sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika sljedeće nedelje rezultirati povećanjem ponude na tržištu, što je takođe uticalo na silazni trend cijena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider