Pronađena dva pisma Nikole Tesle

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

Zanimljivosti

Pronađena su dva pisma koja je veliki naučnik Nikola Tesla uputio generalnom konzulu Kraljevine Јugoslavije u Njujorku Radoju Јankoviću, a za koja se mislilo da su izgubljena, potvrdili su u beogradskom Udruženju “Adligat” koje se bavi unapređenjem srpske kulture, umjetnosti i međunarodne saradnje.

U pismima Tesla piše o Mihailu Pupinu, njegovoj bolesti i želji da ga posjeti u bolnici, a pronađena su prije nekoliko dana i uz veliki napor otkupljena za muzeje ovog udruženja zahvaljujući zalaganju Viktora, Branislava i Gorice Lazić, kao i Aleksandre Ninković Tašić, Miloša Јankovića /osnivača “Adligata”/ i časopisa “Nedeljnik”.

Prema riječima Viktora Lazića, ovi artefakti su od izuzetnog značaja za srpsku kulturu, pisani su jasnim ćiriličnim pismom, a iz njih se vidi veoma blizak i brižan međusobni odnos Tesle i Pupina.

– Pisma na više načina mijenjaju poznatu istoriju odnosa ova dva naučnika i potvrđuju njihovu bliskost, dok u potpunosti demantuju priču o mirenju na samrtničkoj Pupinovoj postelji, pošto je očigledno da u trenutku pisanja pisama, tri mjeseca prije Pupinove smrti, sukoba između dvojice velikana nije ni bilo, već jedino želje da se što prije sretnu – kaže Lazić za Tanjug.

Pisma će biti dostupna istraživačima u prostorijama “Adligata” od ponedjeljka, 11. marta, a Udruženje “Adligat” očekuje pomoć nadležnih institucija na njihovoj konzervaciji i zaštiti.

“Adligat” je Udruženje građana za kulturu, umjetnost i međunarodnu saradnju koje su osnovala 53 intelektualca kako bi unaprijedili srpsku kulturu.

Ovo udruženje je osnovalo Muzej knjige i putovanja u kome se predstavljaju sve zemlje i kulture svijeta putem njihovih knjiga i knjiga kao temelj ljudske civilizacije i Muzej srpske književnosti u kome se predstavlja, ne samo srpska književnost, već cjelokupna srpska istorija u čijem središtu je književnost.

Adligat je bibliotečki termin koji označava više raznorodnih knjiga ukoričenih u iste korice.


Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider