Pravilne vježbe smanjuju bol u leđima

Izvor: Glas Srpske

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 months u

Zanimljivosti

Foto izvor: N.N.

Istraživanje Univerziteta u Sidneju pokazalo je da većina osoba s bolovima u leđima pogrešno pristupa tom zdravstvenom problemu na način da nastoje da se manje umaraju i odmaraju, dok je vežbanje zanemarno.

Jedna studija potvrdila je kako više vežbanja značajno pomaže u smanjenju bolova u leđima. Studija je poslednjim saznanjima “pobila” teorije oko 20 posto istraživanja koji su ranije pogrešno procjenili tretman bolova, posebno u donjem dijelu leđa.

Na bazi podataka prikupljenih od skoro 30.000 učesnika studije, ustanovljeno je kako odgovarajuće pravilno izvedene leđne vježbe smanjuju bol kao i dalji rizik pojave bolova u leđima.

Utvrđeno je da je bol u donjem djelu leđa smanjena za 35 posto kod ispitanika koji su radili vježbe više od godinu dana. Nakon tog eksperimenta, bol u leđima smanjena je za 45 posto kod onih koji su praktikovali pravilan način sjedenja i podizanja teških predmeta,prenose Novosti.rs

Najefikasnijom vežbom pokazala se joga, i kod žena i kod muškaraca budući da obuhvata i jačanje mišića i istezanje podjednako.

Sa druge strane, studija nije mogla da pronađe ulogu nošenja uložaka za obuću niti pojaseva za leđa koji navodno smanjuju bolove u leđima.

Što više koristite i vježbate leđa, veće su šanse da ih zadržite jakim – kazao je fizioterapeut i naučni istraživač na Univerzitetu u Sidneju Kris Maker.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider