Bilećanin ulovio soma teškog 65 kilograma

Izvor: nezavisne

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 mjeseci u

Zanimljivosti

Foto izvor: moja hercegovina

Kako je počela ribolovna sezona, na Bilećkom jezeru je ulovljeno desetak somova preko 50 kilograma, a ne zna se broja ovim, za Bilećko jezero, “manjim” od 15 do 35 kilograma.

Sve ovo ne bi bilo moguće da se u posljednje dvije godine nije intenzivirao rad ribočuvarskih službi, i to složni rad bilećke, trebinjske i nikšićke ribočuvarske službe koji danonoćno vrše obilaske jezera, što je rezultiralo ulovima kapitalnih šarana i somova.

Tako je prije nekoliko dana Aleksandar Denda, dvadesetogodišnji ribolovac iz Bileće, ulovio soma teškog 65 kilograma i dugačkog 208 centimetara. Som je ulovljen pred mrak na rapalu “Magnum” dužine 18 centimetara vučom iz čamca. Kada je som uzeo rapalu, Aco nije mogao da ga zaustavi. Som je izvukao skoro sav najlon sa mašine pa je Aco upalio motor, vozio za somom i tako namotavao najlon. Poslije 2 sata borbe i 3 kilometra vožnje po jezeru, som je izvučen na suho.

Krajem jula su Pinka Ninković i Nino Vujović imali dvije “nemani” od 60 i 65 kilograma, a trećeg, najvećeg, nisu uspjeli izvući na suho.

Najsvježiji, juče ulovljen, je ovaj “mališan” od 40 kilograma kojeg je ulovio Milan Vujović – Vuja.

“Zahvaljujući entuzijastima iz Bileće, Trebinja i Nikšića, jezero postaje najpoželjnija ribolovna destinacija za lov kapitalnih riba, jer se u njemu osim somova kriju i kapitalni šarani, amuri, kalifornijske pastrmke, a tu je i smuđ te mnoštvo bijele ribe (deverike, strugač, bodorka…). Mnogi naši ribolovci sanjaju ovakve ulove i idu put Ebra, rijeke u Španiji koja u sebi krije iste ovolike nemani. Sada imamo naš, ‘bh. Ebro’, a potrebno je vrlo malo da priča o Bilećkom jezeru pređe naše granice”, rekao je Siniša Tepaćević, predsjednik Skupštine SRD Bileća i ribočuvar – volonter.

“Nadamo se da će i nadležne institucije u gradovima oko jezera shvatiti značaj zaštite ribljeg fonda za ribolovni turizam, te pomoći rad volontera u ribolovnim udruženjima koji na svoju štetu štite riblji fond a za interes svih nas”, naveli su u saopštenju iz Sportskog ribolovnog društva Bileća.

Foto: SRD Bileća
Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar