U BiH više turista za 11,5 odsto

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 dana u

Turizam

Foto izvor: jajce-online.com

BiH je za osam mjeseci ove godine posjetilo 1.112.026 turista, što je više za 11,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Turisti su u osam mjeseci ostvarili 2.332.753 noćenja, što je više za 9,9 odsto u odnosu na isti period 2018. godine, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U tom periodu broj noćenja domaćih turista veći je za 7,1 odsto, a stranih za 11 odsto.

U ukupno ostvarenom broju noćenja, učešće domaćih turista je 27,2 odsto, a stranih 72,8 odsto.

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske 11,9 odsto, slijede ih turisti iz Srbije 8,3 odsto, Saudijske Arabije 8,2 odsto, Slovenije pet odsto, Italije 4,9 odsto, Ujedinjenih Arapskih Emirata 4,8 odsto, Njemačke 4,7 odsto, Turske 4,6 odsto, Kine 4,5 odsto, Poljske 4,1 odsto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 39 odsto noćenja.

Što se tiče dužine boravka stranih turista u BiH tokom osam mjeseci, na prvom mjestu je Malta sa 4,4 noći, slijede Island sa 3,5 noći, Kuvajt sa 3,4 noći, Irska sa 3,1 noći i Ujedinjeni Arapski Emirati sa tri noći.

Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i sličnom smještaju sa učešćem od 92,1 odsto.

U avgustu BiH je posjetilo 205.238 posjeta, što je više za 6,3 odsto u odnosu na juli, te više za 10,6 odsto nego u istom mjesecu lani.

U tom mjesecu turisti su ostvarili 454.730 noćenja, što je više za 7,5 odsto u odnosu na juli i više za 5,3 odsto u odnosu na august 2018. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 21,4 odsto, a stranih 78,6 odsto.

Broj noćenja domaćih turista u avgustu veći je za 4,3 odsto u odnosu na juli, te veći za devet odsto u odnosu na isti mjesec lani, dok je broj noćenja stranih turista veći za 8,4 odsto u odnosu na juli, te veći za 4,3 odsto u odnosu na avgust prošle godine.

U avgustu najviše noćenja ostvarili su turisti iz Saudijske Arabije 12,1 odsto, slijede turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata devet odsto, Italije 6,3 odsto, Hrvatske šest odsto, Poljske 5,2 odsto, Srbije 4,8 odsto, Slovenije 4,4 odsto, Njemačke 4,3 odsto, Turske četiri odsto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 43,9 odsto noćenja.

Što se tiče dužine boravka stranih turista u avgustu u BiH, na prvom mjestu su Island i Malta sa prosječnim zadržavanjem sa po 5,4 noći, slijede Kuvajt sa 3,5 noći, Francuska sa 3,2 noći, Irska, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati sa po 3,1 noći i Bahrein sa 2,9 noći.

Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i sličnom smještaju sa učešćem od 90,7 odsto.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar