Tjentište: Nacionalni park “Sutjeska” vraća stari sjaj

Izvor: redakcija/agencije

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 years u

Turizam

Foto izvor: npsutjeska

Najstariji i najveći nacionalni park u BiH, NP Sutjeska, sa svojim bogatim rijekama, glečerskim jezerima i sačuvanom divljinom iz godine u godinu postaje sve atraktivnija i elitnija destinacija koju posjećuju hiljade ljudi iz cijelog svijeta. Izgradnjom novog restorana i dvije vile te obnovom puteva, skijališta i žičare, NP Sutjeska će i ove godine poboljšati svoje sadržaje i smještajne kapacitete za posjetitelje.

Direktor NP Sutjeska Dejan Pavlović rekao je kako je pri kraju izgradnja restorana u podnožju parka na cesti Foča-Trebinje. Otvorenje restorana je planirano u junu, a ovaj ugostiteljski objekat će svim posjetiteljima ponuditi isključivo domaće proizvode koji će se otkupljivati od lokalnog stanovništva.

“Restoran će biti kapaciteta 150 mjesta, a u izgradnji su još dvije ekskluzivne vile sa oko 35 ležajeva. Te vile će u svom sastavu imati manje spa centre sa saunama, što je nešto najluksuznije što je NP Sutjeska imao od osnivanja do danas”, rekao je Pavlović.

“Moja misija je vraćanje starog sjaja NP Sutjeska, te u planovima koje imam, ovu ustanovu vidim u vrhu svjetskih elitnih destinacija. Planiramo izgradnju zdravstveno-turističkog centra, koji bi po svim elementima koje park posjeduje bio specifičan”.

Mnogo je toga, prema njegovim riječima, što najstariji i najveći nacionalni park u BiH izdvaja od ostalih, a to se prije svega ogleda u prirodnim bogatstvima. “Imati na veoma malom mjestu prašumu Perućicu, najveći vrh BiH Maglić, vodopad Skakavac, koji je visok preko 70 metara, osam glečerskih jezera, idealan sportsko-rekreativni centar s jednim od najvećih otvorenih bazena u Evropi, čija je površina 16.000 kvadratnih metara. I mnoge druge blagodati imamo samo na Tjentištu”, kaže Pavlović.

Nacionalni park kao preduzeće osnovano je još 1962. godine, a zapošljava 75 ljudi, koji se uglavnom bave zaštitom prirodnih vrijednosti, kulturno-istorijskih i drugih dobara, prezentacijom i popularizacijom parka. Prvi put nakon mnogo godina poslovni rezultati su pozitivni, što je, smatraju, rezultat predanog rada menadžmenta. Svoju viziju su zasnovali na fundamentalnim vrijednostima NP Sutjeska, koje predstavljaju osnovu daljeg razvoja. Nacionalni park “Sutjeska” kroz očuvanje prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa vrši promociju i upravljanje turističkim i rekreativnim potencijalima, te doprinosi lokalnom i regionalnom društveno-ekonomskom razvoju. Brojni problemi opterećuju rad i poslovanje parka, od onih prirodnih pa do finansijskih. Razvoj je, kažu, ograničen na turizam, a infrastruktura nije razvijena pa je i pristupačnost slabija, a nema ni velikih projekata.

“Država bi mogla da pomogne u ravnomjernoj raspodjeli finansijskih sredstava, te da koristi nekoliko mogućnosti finansiranja, poput javnog budžeta, koncesije ili ugovora o donacijama. Sa druge strane, lokalna zajednica, po važećoj zakonskoj regulativi o zaštićenim područjima, treba da u skladu s mogućnostima u određenom iznosu finansira zaštićeno područje”, smatra Pavlović.

Kada su planovi za budućnost u pitanju, oni se prije svega odnose na zaštitu prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa NP Sutjeska, održivo korišćenje prirodnih resursa, jačanje potencijala uprave, razvoj turizma i na kraju uspostavljanje mehanizama za održivo upravljanje parkom.

Pored novih vila, restorana i puteva, NP Sutjeska bi iduće godine trebao dobiti i novu žičaru i skijalište koji će značajno unaprijediti zimski turizam u parku, koji je već godinama zapostavljen.

Zahvaljujući organizaciji SERDA, NP Sutjeska raspolaže i sa 30 novih brdskih bicikala koje ljubiteji prirode i biciklizma mogu koristiti za obilazak ovog bogatog područja.

“Svi gosti mogu iznajmiti bicikl i provozati se obilježenim biciklističkim stazama”, dodao je Pavlović.

Ove godine, po drugi put, Američka ambasada u BiH odobrila je projekat multietnička škola koji se održava u NP Sutjeska za djecu iz okolnih općina u ovom dijelu BiH.

Jedan od najvećih ciljeva, kako kaže Pavlović, jeste privući goste i investitore iz inostranstva koji svake godine u sve većem broju obilaze park.

“Svi zdravi investitori su dobrodošli u NP Sutjeska. Imam stalno posjete stranih ulagača koji su zainteresirani za ulaganje u park. U budućnosti će se sigurno dešavati pozitivne stvari”, zaključio je Pavlović.

OK Fest i ove godine na Tjentištu

I ovog ljeta na Tjentištu u sklopu NP Sutjeska organiziran je muzički festival OK Fest koji će ugostiti brojne domaće i regionalne bendove na dvije bine. Svojim ciljem, programom i sadržajima OK Fest nastoji vratiti stari sjaj NP Sutjeska i postati jedan od značajnijih regionalnih festivalskih događaja. OK Fest održava se svake godine, a osim bogatog muzičkog programa ljubiteljima dobre zabave, avanture, druženja i prirode nudi rafting na Tari, posjetu prašumi Perućica, planinarsku šetnju Maglićem…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider