Sokolac: “Ognjište” 15 godina dočekuje i ispraća ljubitelje romanijske kuhinje

Izvor: Agencije

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Turizam

Foto izvor: Glas Srpske

Konoba “Ognjište” u Bjelosavljevićima kod Sokoca bila je prvi objekat izgrađen u etno-stilu na području ove opštine i već 15 godina u samom je vrhu ovog vida turističke ponude na Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Vlasnik “Ognjišta” Maja Ećimović ističe da su najčešći posjetioci konobe prolaznici, a sve češće i gosti koji najave dolazak i žele da borave u ovom ugostiteljskom objektu.

Ona navodi da su zbog širenja ponude i na zadovoljstvo gostiju izgradili drvenu kuću sa 18 ležajeva u blizini konobe, kolibu mljekaricu i više pratećih objekata u etno-stilu neophodnih velikom seoskom domaćinstvu.

Odlučili smo da izgradimo i objekat za smještaj gostiju koji su poželjeli da prisustvuju pripremanju naše domaće rakije, druže se `uz veseli stroj`, odmore od gradske vreve, oslobode od stresa boraveći na čistom vazduhu i netaknutoj prirodi“, naglašava Ećimovićeva.

Ona kaže da je njena porodica ušla u ovaj posao sa nekoliko radnika, nazvavši radnju po mjestu okupljanja kućne čeljadi i prijatelja, oko toplog središta kuće -ognjišta, simbolom porodične sreće pod kojim i danas opstaju sa sedam zaposlenih.

Ećimovićeva sa ponosom ističe da za goste u konobi “Ognjište” ova porodica na starinski način proizvodi pet vrsta domaće rakije, pravi svoje crno i bijelo vino i koristi povrće organski uzgajano na svom imanju bez hemije.

POPARA, CICVARA, PROJARA, KAČAMAK…

Od kukuruznog brašna koje meljemo u svom mlinu pripremamo cicvaru, kačamak i domaću projaru za koje koristimo romanijski dimljeni kajmak, na način kako su to radile naše bake – priča za Srnu vlasnik ove konobe.

Ona je, kaže, jedno vrijeme i sama proizvodila romanijski dimljeni kajmak u kolibi mljekarici izgrađenoj uz konobu, a sada u tom objektu pripremaju dimljeni masni sir za svoje goste i “zajednicu” – mješavinu svježeg sira i mladog kajmaka.

Ećimovićeva ističe da su u ovaj posao ušli i njeni sinovi Đorđe i Miloš, učeći i pomažući od malih nogu roditeljima u svim poslovima u širenju ugostiteljske ponude.

Danas oni brinu o pripremanju domaćih suvomesnatih proizvoda i pravljenju kobasica u porodičnoj sušari.

U konobi “Ognjište” se, kaže, služi teletina ispod sača, pita, popara, domaći hljeb, jela od nadaleko poznatog glasinačkog krompira i mlada jagnjetina pripremani na tradicionalni način, specifičan samo za ovaj kraj.

Ećimovićeva tvrdi da u ovoj konobi služe domaće sokove koje ona svake sedmice proizvodi, uglavnom od šumskog voća otkupljenog od lokalnih sabirača sa područja Romanije.

OGROMAN POTENCIJAL GLASINCA I ROMANIJE

Ona je mišljenja da postoji ogroman potencijal Glasinca i Romanije u ovom vidu turizma i da se sve to što je priroda dala ovom kraju može iskoristiti za privlačenje turista iz svih krajeva.

Treba samo povezati ljude sa našeg prostora koji je u cijelosti etno, tako da bi se naslanjali jedni na druge i sarađivali pri obezbjeđivanju raznolike turističke ponude, te obogatiti sadržaje privlačne gostima – preporučuje vlasnica ovog ugostiteljskog objekta.

Prema njenom mišljenju, Sokolac bi bar jednom godišnje mogao da bude domaćin različitih sportskih manifestacija kao što su radničke igre većih preduzeća, s obzirom na to da ima sve potrebne terene, od čega bi koristi imala cjelokupna lokalna zajednica.

Konoba “Ognjište” počela je sa radom 2005. godine i nalazi se uz magistralni put Sarajevo-Višegrad na petom kilometru od Sokoca.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider