Skuplji ski-pass podijelio rekreativce i struku

Izvor: Nezavisne.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Turizam

Poskupljenje ski-passa na bh. planinama najviše će se odraziti na džepove domaćih gostiju i rekreativaca, koji smatraju kako cijene nisu u skladu s onim što se nudi, dok sa druge strane struka kaže kako je i dalje daleko povoljnije od ostatka Evrope.

Podsjećamo, Jahorina, Bjelašnica i Igman podigli su cijene ski-karata i tako izazvali buru u javnosti i poziv na bojkot, koji se zasad najviše vodi preko društvenih mreža.

Banjalučanin Mario Perduv kaže da je, nakon što je čuo da je poskupio ski-pass na Jahorini, odlučio da zimovanje provede u Sloveniji, jer smatra kako će za svoj novac dobiti više.

“Cijena je neznatno viša, a put od Banjaluke do Slovenije je puno bolji i staze su odlične. Njihova prednost je i što se može skijati i kada nema snijega, jer uvijek obezbijede vještački. Postoje i razne pogodnosti u cijeni karata. Kada se uzima trodnevna karta cijena je niža, a takođe na nekim skijalištima može da se izvrši i povrat određene sume novca nakon što vratite kartu”, kazao nam je on.

Sa druge strane, Predrag Obućina, instruktor skijanja i ugostitelj sa Jahorine, kaže kako se nešto više cijene neće negativno odraziti na posjetu, jer je skijanje uvijek bio veoma skup sport. Smatra kako vrijedi kupiti kartu, pogotovo ako uskoro zaživi sistem vještačkog osnježavanja, te da je vrijeme da ova planina izgradi novi imidž.

“Mi imamo skijališta poput onog na Palama na kojem su potrebni domaći gosti, a koje je puno jeftinije”, kazao je on.

Dodaje kako bar kod njega neće poskupjeti obuka i pored činjenice da im je Olimpijski centar uveo takse koje se kreću od 500 do 600 maraka po instruktoru.

“Neću dizati cijenu obuke ni cijene u kafićima, kao ni smještaja, tako da će one biti na nivou prošlogodišnjih”, kazao je on.

Davorin Skočić, predsjednik Ski-kluba “Starčevica” iz Banjaluke, koji organizuje zimovanje širom Evrope, smatra kako cijene nisu pretjerano visoke ako se u obzir uzmu one u okruženju.

“Vi nigdje u okruženju ne možete šest dana skijati sa nekih 80 evra, koliko košta šestodnevni ski-pass na Jahorini. Ni približno se ne može naći skijalište koje ima deset kilometara staza, a da je cijena približna ovoj. Mislim da to nije pretjerano. Skijanje je, nažalost, skup sport”, kazao je Skočić.

Smatra kako treba imati razumijevanja za pozitivne impulse koji dolaze od novog rukovodstva Olimpijskog centra “Jahorina”, jer se, kako je ocijenio, radi ono što je trebalo uraditi prije 20 godina.

Podsjećamo, cijena sezonske ski-karte za Jahorinu u pretprodaji košta 810 KM, što je za 90 maraka skuplje u odnosu na prošlu sezonu, dok je cijena dnevnog ski-passa sa 38 povećana na 40 KM.

Dejan Ljevnaić, direktor OC “Jahorina”, kazao je kako je cjenovnik rađen stručno po ključu kako ga rade i drugi ski-centri u inostranstvu, gdje se u strukturu cijene karte uračunaju svi troškovi, nakon čega se izbaci samo pet odsto dobiti. Takođe, kako je najavio, proteklih sezona bilo je oko 50 skijaških dana, dok će, prema procjenama, ove sezone za skijanje biti na raspolaganju najmanje 120 dana.

“U prethodnom periodu je bilo najlakše ići na štetu Olimpijskog centra i odricati se dobiti i onda dolazimo u situaciju da naši zaposleni nemaju za plate”, kazao je Ljevnaić.

Kada su u pitanju Bjelašnica i Igman, Vlada Kantona Sarajevo je uputila zahtjev Nadzornom odboru preduzeća “ZOI 84” da hitno vrati cjenovnik ski-karata na prošlogodišnji nivo, uključujući i prodaju predsezonskih karata.

Formiran je i poseban tim koji čine premijer i pet ministara, a koji je zadužen da s menadžmentom ovog preduzeća napravi dodatne konsultacije u cilju pronalaska rješenja koje bi dovelo do smanjenja cijene karata.

  1. losi vam sagovornici ovaj ljevnajic je pijun o nekih mocnika koji imaju velikog interesa na planini

  2. Ljudi moji ima li iko pametan ko pamti godinu dana? Prosle godine sezonski ski pas je kostao 360KM u predprodaji.
    To je vise nego duplo poskupljenje.

  3. Šta je to novo na Jahorini pa su digli cijene.Vjestacko nije gotovo a ni jezero.

  4. Razocaravajuce izjave direktora i ostalih “pruzalaca usluga”…

  5. Zaista preskupo, a priča direktora je za malu djecu. Prošle godine karta se uzimala za 360 KM, a svi znaju da sistem osvježavanja neće proraditi ove godine. Nije ni jezero završeno, a nema ni mogućnost punjenja jezera vodom. Varanje naroda. Cijene više nego duplo skuplje za sezonske a nikakva garancija. Sramite se

  6. Zakucavanje posljednjeg eksera u kovčeg, slijedi privatizacija. Digli cijene, vještačko osnježavanje nije završeno, ako ne padne snijeg – propast. Onda gazde dolaze, kupuju vertikalni transport za bagatelu i to je to. Cilj ostvaren.

    1. Doslo vrijeme da se Jahorina rasproda novopecenim biznismenima, po receptu Srecka Sojica. A rukovodstvo je besmisleno komentarisati.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Slider
Slider