Po uzoru na svjetska skijališta: Puštena u rad gondola na ski-centru “Ravna planina”

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Istočno Sarajevo

Prva kabinska gondola- žičara u Bosni i Hercegovini danas je svečano otvorena u Ski centru „Ravna planina“, čija je vrijednost oko 20 miliona KM.

Vlasnik i direktor kompanije „Majnex d.o.o – Ski centar Ravna planina“ Veljko Golijanin rekao je da je današnjim svečanim otavaranjem gabinske gondole na ovom Ski centru završena prva faza projekta „Jahorina ekspres“ koji će povezati Ravnu Planinu sa Jahorinom.

„Ovo je veliki projekat kako za našu firmu, tako i za lokalnu zajednicu i Republiku Srpsku. Projekat je prva faza i mi imamo građevinsku dozvolu da se gondola uveže sa  Jahorinom. Međutim, ovo su skupi projekti i ako ministarstva i Vlada RS budu imali razumijevanja da pomognu nastavak ovog projekta kako bi sve povezali sa prvim naseljenim mjestom, a to su Pale“, istakao je Golijanin i dodao da su to prepisani projekti svjetskih skijaških centara.

„Kada se prva naseljena mjesta povežu sa brzim vezama, odnosno gondolama na taj način se izbjegavaju poteškoće koji se odnose na parkinge i gužve“, rekao je Golijanin.

On je istakao da je ovo ekološki projekat koji zaslužuje ekološku podršku, te da 20 miliona KM koliko je uloženo u početnu fazu projekta  govori o tome da druga faza neće ići lako.

„Ovo je novi tip gondole, jedna savremena žičara i sigurno je da se i Republika Sprska mora time ponositi. Mislim da će lokalna zajednica, ministarstva i Vlada RS prepoznati ovaj projekat.“, zaključio je Golijanin

Ministar porodice, omladine i sporta RS Jasmina Davidović izrazila je oduševljenje ovim projektom koji je prva faza kabinske žičare „Jahorina ekspres“, rekavši da je izuzetno kvalitetno urađena.

„Ovo je jedinstven sistem žičare na Balkanu koja je ogroman infrastrukturni projekat, što se tiče skijanja kao sporta i turizma. Mislim da će Ski centar „Ravna planina“ na ovaj način privući veliki broj turista i sportista“, rekla je Davidović.

Ona je rekla da je posjetila ovo skijalište prije 3 godine, kada je ovaj centar bio na početku radova.

„Vidim da je mnogo urađeno za ove tri godine. Urađena je ski staza koja je prihvaćena od Svjetske skijaške federacije i koja je pogodna za održavanje FIS trka. Čestitam Ski centru ‘Ravna planina’ i firmi ‘Majneks’ na svemu tome“, istakla je Davidović i rekla da Ministarstvo porodice, omladine i sporta i dalje podržavati FIS trke koje se održavaju na ovom skijalištu, kao što je to činilo i do sada.

„Imam osjećaj da će ovo biti jedan ogroman i turistički i sportski kompleks, koji je značajan kako za opštinu Pale, tako i za čitavu ovu regiju koja će imati koristi od njega. Drago mi je da su Pale i cijela Republika Srpska dobile jedan ovakav turistički kompleks“, naglasila je Davidović.

Ambasador Srbije u BiH Stanislav Vukićević je čestitao porodici Golijanin u čijem vlasništvu se nalazi ovo skijalište, na hrabrosti i vizionarstvu.

„Sve ovo što oni ovdje imaju i što Ravna planina pruža je mjesto gdje ljudi mogu da uživaju i gdje mogu da se odmore i opuste. Moja je sreća što sam i prošle godine dolazio ovdje i što znam šta sve ovdje može da se doživi“, istakao je Vukićević i dodao da je ovo mjesto dopuna ukupne turističke ponude Republike Srpske.

„Ovo je jedno bogatstvo koje Jahorini nudi još jedan sadržaj, a Palama mjesto po kojem će sigurno biti prepoznatljive. Želim svima koji dolaze ovdje da uživaju, i uvjeren sam da ko dođe jednom, da će doći opet“, kaže Vukićević.

Gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo Nenad Vuković rekao je da je turizam jedna od najznačajnijih privrednih grana Grada Istočno Sarajevo u strategiji razvoja, te da je Ravna planina nova destinacija pored Jahorine, Trebevića i Romanije.

„Porodica Golijanin i firma ‘Majneks’ je uradila nešto što nisu sposobne da urade neke države. Poznato je da se čeka na jedan ovakav projekat u mnogim gradovima i državama decenijama da se izgradi, i to pokazuje sposobnost, energiju i htenje, a to je svakako razlog za čestitke“, izjavio je Vuković

On je naglasio da Ski centar „Ravna planina“ upotpunjuje turističku ponudu Grada Istočno Sarajevo i da će u tom smislu biti i predmet interesovanja.

„Kada kaže predmet našeg interesovanja, želim reći da Grad Istočno Sarajevo ima nadležnost nad promocijom, marketingom i turizmom, a što mi radimo putem naše Turističke organizacije i u tom dijelu, mogu reći da će Ravna planina zauzeti svoje pravo mjesto u kompletnoj turističkoj ponudi grada“, rekao je Vuković.

Vuković je naglasio da ovaj projekat zaslužuje pažnju kompletne Republike Srpske i BiH, te izrazio nadu da će sve institucije i vlasti na najvišim nivoima prepoznati ovaj projekat kao projekat koji treba da ima pažnju i koji zaslužuje podršku da bude završen u komletu.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je da je imao sreću da bude na čelu opštine Pale u vrijeme kada se otvara ova gondola, te da su danas svi posjetioci imali priliku da uživaju u jednoj kpapitalnoj investiciji kompanije „Majneks“.

„Kada su u pitanju turističe aktivnosti, opština Pale ulazi u red važnijih opština u regionu. Sigurno je da će ovaj projekat Ravne planine doprinijeti kompletnoj ponudi lokalne zajednice preko kapaciteta koji postoje na Jahorini“, istakao je Jugović.

On je naglasio da ovim projektom opština Pale krupnim koracima ulazi u red turističkih destinacija na području Balkana.

„Lokalna zajednica će sigurno znati podržati ovu investiciju i u budžetu za narednu godinu predvidjeti određene aktivnosti. A to je pitanje pristupnog puta Ravnoj planini, javne rasvijete i svega ostalog što će moći da upotpuni ovu ponudu porodice Golijanin“, izjavio je Jugović.

Predsjednik SO Pale kaže da je na današnji dan porodica Golijanin napisala istoriju u Palama, te da su prva porodica koja je na pravi način ušla u istoriju ove opštine.

„Ono što je prije par godina izgledalo kao nerealno, danas se pokazalo da je to realno, a prije par dana kad nigdje nije bilo snijega pokazali su da je moguće organizovati FIS trku. Kao predsjednik SO Pale sam zahvalan na svemu onome što je porodica Golijanin uradila za našu opštinu“, istakao je predsjedik SO Pale i dodao da će Skupština opštine Pale porodici Golijanin i u narednom periodu pomoći da ostvari svoj san, a to jeste da gondola izađe na Jahorinu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider