Planinari pozivaju mlade da im se pridruže

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 years u

Istočno Sarajevo

Predstavnici sokolačkog Planinarskog društva “Glasinac” sa svojim članovima – srednjoškolcima Stefanom Bajagićem i Željkom Komlenovićem, održali su danas info-dan u Srednjoškolskom centru “Vasilije Ostroški” na Sokocu, na kojem su pred stotinjak učenika promovisali planinarenje.

Sekretar ovog planinarskog društva Vera Mijatović rekla je Srni da su njihovi najaktivniji članovi svojim vršnjacima predstavili rad društva, promovisali prednosti bavljenja ovom vrstom sporta i pozvali ih da zajedno upoznaju prirodne ljepote romanijskog kraja.

Ona je istakla da je ovaj oblik promovisanja planinarstva organizovan u okviru projekta “Povratak prirodi – visovima Romanije”, koji se sprovodi u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu.

“Cilj nam je da u saradnji sa sokolačkim Srednjoškolskim centrom kroz ovaj info-dan predstavimo učenicima prvog i drugog razreda, ali i ostalima, sve aktivnosti koje bi pozitivno uticale na mlade i uvele ih u svijet očuvanja životne sredine i odgovornog odnosa prema prirodi”, navela je Mijatovićeva.

Šesnaestogodišnji Željko Komlenović je iz porodice u kojoj se svih pet članova bavi planinarenjem, a on je već šest godina aktivni planinar u “Glasincu”.

“Podijelili smo stotinjak letaka za učenike, te postavili na štand u holu škole knjige u kojima se mogu pročitati priče sa planina našeg starog kolege planinara, kao i literaturu o planinarskoj orijentaciji i topografiji”, kaže mladi planinar.

On se nada se da će sve ovo što su njegovi školski drugovi vidjeli uticati da se bar nekoliko njih opredijeli za planinarenje i zdrav život u prirodi.

Komlenović je pozvao sve mlade da se počnu baviti planinarenjem i upoznavanjem svih prirodnih ljepota na području Romanije i okolnih planina, te da podrže očuvanje životne sredine.

Planinarenje i zdrav način života u holu Srednjoškolskog centra na Sokocu podržao je i profesor fizičke kulture Danilo Tadić, koji je u obrazovanju više od 16 godina.

“To je izuzetan projekat, pogotovo što na ovom području imamo prirodne uslove da se mladi bave planinarenjem, tim prije što za to ne trebaju neka sredstva, već samo volja, jer nas okružuju divni planinski vrhovi sa kojih se samo mogu ponijeti prelijepi utisci, druženje i susret sa netaknutim prirodnim ljepotama”, istakao je Tadić, koji je i sportski trener.

Koordinator projekta je član Planinarskog društva “Glasinac” Miroslav Divčić.

Projekat “Povratak prirodi – visovima Romanije” finansira EU, a sprovodi UNDP.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider