Vojkovići: Odavde će samo ptice moći pobjeći (VIDEO)

Izvor: redakcija/Avaz.ba

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Tema

Nakon što su izgrađeni svi objekti zatvorskog kompleksa državnog zatvora u Vojkovićima (Istočna Ilidža), u toku je i finalizacija radova na spoljnom i unutrašnjem uređenju, a očekuje se, kako je rekao Strahilo Subašić, šef gradilišta, da će krajem juna svi radovi biti okončani.

Kvalitet i sigurnost

– Završetak građevinske faza, koju izvodi OHL ŽS, kompanija koja je generalni izvođač radova, očekuje se krajem juna. Radovi su izvedeni po najsavremenijim propisima, po najstrožim kriterijima što se tiče sigurnosti tako da se može reći i da je s aspekta kvaliteta izvedenih radova te sigurnosti sve na visokoj evropskoj ljestvici – kaže Subašić.

Zatvor se sastoji od ukupno deset objekata, od kojih su tri namijenjena smještaju osuđenika i jedan pritvorenika, dok su ostalih šest administrativni objekti, potom medicinski blok, sportska dvorana, radionice, kuhinja i slično.

– Kompleks zatvora prostire se na površini zemljišta 22.000 kvadrata, a kvadratura objekata je gotovo 31 hiljadu kvadrata – dodao je Subašić.

Izgradnja i funkcioniranje budućeg državnog zatvora, koji će biti najsigurnija zatvorska ustanova u regionu, a u kojoj će kaznu služiti najteži prijestupnici u svim oblicima kriminala, u potpunosti je usklađena s evropskim zatvorskim pravilima i standardima.

Zatvor je opasan sa četiri ograde, a neke od njih su visoke šest metara.

Kako je već ranije pisano, svaka ćelija, u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, bit će površine 12 kvadratnih metara i svakoj ćeliji će biti i toalet i tuš.

Realizacijom planiranog projekta BiH će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Sigurnosni sistem

Trenutne aktivnosti su usmjerene na ugradnju najnovijih sigurnosnih sistema, čije je montiranje s pratećom tehnikom u toku. Od danas ni radnici neće moći unositi mobitele u zatvorski kompleks.

Za izgradnju zatvora najvećim dijelom korištena su donatorska i kreditna sredstva. Izgradnja zatvora finansirana je kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu od 19,3 miliona eura. BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je dva miliona eura, a Vlada SAD dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Ovim će se značajno rasteretiti kapaciteti zatvorskih kapaciteta u zemlji i riješiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinilaca lakših krivičnih dijela.

 

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider