VLADARI IZ SJENE

Izvor: redakcija/nn

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 godine u

Tema

Republika Srpska je u posljednjih nekoliko godina postala talac bankarskog sistema zahvaljujuci pojedincima koji su nosioci vlasti u Srpskoj. Čudno je kretanje kapitala u sprezi između povlaštenih banaka i Vlade Republike Srpske jer je javnosti malo poznato da Vlada Republike Srpske depozite povjerava isključivo Unicredit banci, uz niske kamatne stope pa onda koristi kreditna sredstva od istog poslovnog subjekta, ali uz 3% višu kamatnu stopu što predstavlja najveći dio dobrog poslovnog rezultata navedene banke.

Banka_SrpskePriča je jos čudnija ako se uzme u obzir propast Banke Srpske koja je bila u većinskom državnom vlasništvu te se javnost treba zapitati kome je u interesu bila propast banke i zašto. Vladini depoziti nisu bili povjereni ovom subjektu kako bi se mogli iskoristiti za multiplikaciju kapitala i opstanak banke što ujedno predstavlja i egzistencijalno pitanje za preko 500 zaposlenih. Ovakav scenario svi su očekivali nakon što je nezavisni revizor utvrdio da je Banka Srpske poslovala ispod zakonskog minimuma koji iznosi 15 miliona maraka. I ne samo da je poslovala ispod minimuma, već je prošle godine prijavila dobit, umjesto gubitka, od čak 17 miliona maraka. Da bi banka uopšte radila neophodna je dokapitalizacija, bilo domaćim ili stranim novcem.

Veći je problem, preko 500 ljudi kojima je potrebno obezbijediti uslove za život. Kada imate državnu banku onda postoje državni poslovi, što znači da bi Vlada morala definisati da će sve što je u vezi sa penzijama, socijalnim davanjima, isplatom podsticaja i slično, morati biti usmjereno preko te banke. Ako bi i pored toga, tu banku povezali s Investiciono razvojnom bankom i Poštanskom štedionicom to bi bila moćna finansijska institucija koja bi mogla bez problema finansirati potrebe budžetskih korisnika ali kod najodgovornijh pojedinaca u vlasti ne postoji interes za spas banke nego upravo suprotno, moćna banka se pravi od inostrane banke! A sve zarad ličnih interesa pojedinaca. Banka Srpske ne radi od 15-og novembra bez opravdanja i suprotno državnim interesima.

PIB_logo

Takođe, u posljednje vrijeme su usmjereni napadi i na Pavlović banku sto svjedoči o razračunavanju pojedinaca iz vlasti sa nepodobnim bankama u cilju favorizacije i uspostavljanja monopola Unicredit banke. Poražavajuce u cijeloj priči jeste to da se gase i uništavaju banke čije je vlasništvo većinski u rukama građana Republike Sprske, radi jačanja banaka sa inostranim vlasništvom što dugoročno dovodi do odliva kapitala iz Republike Srpske i uništavanja privrede zbog perspektive monopolističkog ponašanja jedne banke koja će zbog takve pozicije nuditi izuzetno nepovoljne kredite za poslovne subjekte kao i za građane.

komercijalna-bankaU objavljenim godišnjim izvještajima o poslovanju za prethodnu godinu  jasno se može vidjeti struktura kapitala i razlog za ostvareni rezultat, gdje treba uzeti u obzir da je većina banaka ostvarila pozitivno poslovanje izuzev Komercijalne banke koja je poslovala u gubitku sto je zabrinjavajuće s’obzirom na snagu i rezultat ove banke u susjednoj Republici Srbiji.

U analizi rezultata poslovanja treba uzeti u obzir i način ostvarivanja dobiti, odnosno uzeti u obzir veličine depozita banaka pa tek onda njihove plasmane jer je različita situacija između banaka gdje se recimo u Unicredit banci depoziti većinski formiraju od državnog kapitala ali je i struktura kreditnih plasmana usmjerena ka državnim institucijama, pa se postavlja pitanje zašto ova banka ima toliko povjerenje vladajućih struktura ako je povjerenje građana u smislu oročenja depozita usmjereno na druge subjekte bankarskog sistema u Republici Srpskoj. Takođe, lako se može provjeriti da pomenuta banka ima tendenciju smanjenja broja radnika i nema otvaranja novih filijala pa se postavlja pitanje i ostvarivanja dobrog poslovnog rezultata, odnosno da je taj rezultat proizvod favorizacije od strane pojedinaca iz vlasti.

Takodje, da u Republici Srpskoj nepotizam ima posebno mjesto, govori i činjenica da novac od prodaje obveznica ide isključivo na racun Unicredit banke a treba napomenuti da direktor pomenute banke nikada nije bio Srpske nacionalnosti te da se sjedište filijale nalazi na adresi “kardinala Stepinca” u Mostaru što postavlja pitanje nacionalne orijentacije Vlade Republike Srpske u smislu ukazivanja povjerenja ako se uzme u obzir da gotovo sve javne institucije imaju otvoren račun u ovoj banci te da svoje poslovanje primarno odvijaju preko tog računa po striktnom nalogu jednog od vodećih ministara u Republici Srpskoj.

vladarBankarski lobi je izuzetno opasan i vrlo snažan zbog činjenice da je prisutan u svakoj sferi zivota ali i da kontrolise privredu kao i dobar broj političara. Zbog te činjenice potrebno je snažno provjeriti kretanja i dešavanja u bankarskom sistemu jer je po svemu sudeći prisutan trend izdaje Srpskih nacionalnih interesa i prodaje Republike Srpske pod pokroviteljstvom pojedinaca iz Vlade Republike Srpske, koji su na dobrom putu da postanu vladari iz sjene koji će da kontrolišu novčane tokove i na taj način građane Republike Srpske pretvore u robove uskog kruga izdajnika.

Nastavice se!

 1. Opet izdaja…kriminal…

 2. Nije ovo izdaja. Pa sjetite se kako su stranci urusili Mandicevu drzavnu privrednu banku?!
  Sad je ovo isto. Crvene komunjare rade za strance! jasno kao dan. Draza mu je HrVatska nego BiH.

 3. Konstatno pljačkanje se nastavlja čak i kad nema više para, zato se uzimaju krediti… Naravno da Mile radi za bankare, sve vlade rade za bankare osim onih koji su sad mrtvi, Husein, Gadafi, Sloba…

 4. Mile Palikuca says:

  Realno moram priznati da je ovaj rezultat bar pošteno opravdan povećanjem broja radnika.U drugim tekstovima sam čitao kako tamo neki direktor banke gubitakopravdava revizijom kolaterala te navedeni gubitak koji je enorman s’obzirom na visinu kamatnih stopa te institucije. I onda sa ponosom istakne da će to da pokrije iz nerasporedjene dobiti iz prethodnih godina koja po mojim kalukalcijama iznosi cc 300 hiljada za gubitak od 2.5 miliona samo u 2015 godini..

 5. Mile Palikuca says:

  Auuu,mislim da je ovo mnogo za jednu osiguravajuću kuću…Ali opet neke regionalno priznate bankarske institucije su ostvarile sličan rezultata a mogućnostima i finansijskim predispozicijama se mnogo moćnije od osiguranja…Kod nas je sve moguće pa čak i to da direktor ove kuće da intervju da je ovo čak i pozitivno za poslovanje te da su zadovoljni gubitkom?! Živio apsurd!

 6. Nisam siguran da su navedeni rezultati vjerodostojni…U slučaju Komercijalne banke se navodi da su loši krediti u mnogo manjem procentu nego što zaista jesu…Krediti većine banaka su mnogo veći nego što jesu,npr. u navedenoj komercijalnoj su pouzdano govoreći preko 30% tako da su smiješni navodi takvih i sličnih direktora koji su zaštićeni za komentarisanje…

 7. …Žao mi je što vidim dosta gubitnika ali mi je još gore da vidim da imaju i neki što iznose neistine i gubitak opravdavaju kao direktor komercijane banke Dragan Suput..Pročitao sam toliko gluposti na njegovom intervju na Capital.ba da je to strašno…Još nisam mogao da ostavim komentar…Svaka čast ljudi,znam da ste novi ali samo naprijed…

 8. Pokojna Keva says:

  Bjezi ba ove razapeti treba. Stoka. U san cu da im dolazim. Onog Tegija je neko u skoli maltretirao pa se sad izivljava.

 9. Strahinja Lubura says:

  Ma ocigledan nepotizam i korupcija

 10. Nista me vise ne moze iznenaditi

 11. ko ste vi i o cemu vi pricate
  ma hajte molim vas man’te se politike

 12. Orašanin Sava says:

  NE MOGU DA DOČEKAM NASTAVAK PRIČE !!!

 13. smije li se ovo objavljivati? kako vi to znate?

  1. VLASTIMIR says:

   NISTA NE TREBA KRITI OD NARODA
   NEK ZNA NAROD KO PIJE A KO PLACA

 14. Tacno tako. Nista ne gurati pod tepih.

 15. Ako ovi nastave ovako nasoj djeci ne ostaje nista

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider