Pravosnažno odbijena rehabilitacija Milana Nedića

Izvor: rts

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 mjeseci u

Tema

Foto izvor: Wikipedia

Apelacioni sud pravosnažno je odbio rehabilitaciju srpskog premijera za vrijeme okupacije u Drugom svjetskom ratu Milana Nedića.

Apelacioni sud je potvrdio odluku Višeg suda u Beogradu od 11. jula 2018. godine, kada je odbijen zahtjev za rehabilitaciju Milana Nedića.

Zadatak prvostepenog suda je bio da utvrdi da li je lice čija se rehabilitacija traži, uslijed političkih ili ideoloških razloga bilo lišeno slobode, a potom da li je iz tih razloga lišeno i drugih prava, te da li su se stekli uslovi za utvrđenje ništavosti sudskih ili administrativnih odluka, a čija ništavost je posljedica rehabilitacije lica.

“Odatle je prvostepeni sud sledeći ovaj zadatak samo na osnovu do sada istorijski nepobijenih činjenica zaključio da se nisu stekli uslovi za rehabilitaciju Milana Nedića, predsjednika vlade koju je postavio okupator Srbije nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije i njenog raspada koje je uslijedilo uslijed neprijateljskog napada Njemačke oružanom silom, a u međunarodnim okvirima priznatu vladu okupator je nagnao u izgnanstvo zajedno sa vladajućim monarhom”, navedeno je na sajtu suda.

Ističe se da je lice čija se rehabilitacija traži od strane okupatora postavljena za predsjednika Vlade koja je za vrijeme manadata pomagala okupatoru, ne samo u eksploataciji dobara države i radne snage, već u progonu svih onih građana Srbije koji se nisu svrstavali na stranu okupatora ili nisu dijelili njegova politička ili ideološka ubijeđenja ili se nisu pridržavali okupacionih propisa, a o čemu svjedoči niz dokumenata. Lišen je slobode od strane Treće američke armije, te ne može biti govora da je lišenje slobode Milana Nedića izvršeno iz političkih ili ideoloških razloga.

Takođe, izvedeno saslušanje Milana Nedića nakon njegove internacije jugoslovenskim vlastima, sve do izvršenog samoubistva se ne može smatrati da je učinjeno iz političkih ili ideoloških razloga, imajući u vidu da je cilj ovog saslušanja bio da mu se omogući odbrana radi utvrđivanja njegove nevinosti ili krivica za zločine koji su mu bili stavljeni na teret u vezi sa obavljanjem funkcije predsjednika Vlade.

Činjenica da je dijelu stanovništva pomagao u ratnim uslovima i mnoge spasao od smrti ne može biti jedina, dovoljna i presudna za drugačije presuđenje imajući u vidu ostale aktivnosti Milana Nedića tokom trajanja mandata predsjednika vlade koju je postavio okupator, i tokom vršenja funkcije ministra unutrašnjih poslova, što je pravilno zaključio prvostepeni sud kada je odbio zahtjev za njegovu rehabilitaciju.

O konfiskaciji imovine

Kada je u pitanju rješenje o konfiskaciji imovine, Apelacioni sud nalazi da su neosnovani žalbeni navodi da je prvostepeni sud, ukoliko je smatrao da je to rješenje deklaratornog karaktera, trebalo da utvrdi da je Milan Nedić lišen imovine bez sudske ili administrativne odluke, imajući u vidu da je navedeno rješenje donijeto u skladu sa Zakonom o konfiskaciji i Uredbom o Vojnim sudovima i ustrojstvu i nadležnosti Vojnih sudova, a da je utvrđenje ništavosti rješenja kojim je imovina oduzeta, posljedica u slučaju osnovanosti zahtjeva za rehabilitaciju, a što u konkretnoj pravnoj stvari nije slučaj.

Apelaconi sud, takođe, nalazi da su žalbeni navodi da se državna Komisija za utvrđenje zaločina okupatora i njihovih pomagača nije pozivala u svojim odlukama ni na jedan propis bez uticaja na drugačiju odluku suda, imajući u vidu da navedena komisija nije organ koji je donosio odluke u krivičnoj ili drugoj odgovornosti, već je imala zadatak da pribavi dokaze na okolnost djelovanja određenih lica što je bio preduslov za sprovođenje krivičnog postupka, odnosno odluke komisije su organima tužilaštva služile kao osnov za otvaranje istrage i nisu prejudicirale odluku, te zadatak prvostepenog suda u postupku rehabilitacije nije ocjena pravilnosti i zakonitosti donijetih odluka koje se odnose na lice čija se rehabilitacija traži.

Šta je utvrđeno tokom postupka 

U toku postupka je, između ostalog, utvrđeno da je Milan Nedić rođen u Grockoj, da je bio oženjen i da je imao petoro djece. Sin je sa suprugom i ćerkom poginuo na željezničkoj stanici u Smederevu 1941. godine. Vojnu službu je obavljao učestvujući u srpsko-turskom ratu 1912. godine, srpsko-bugarskom ratu 1913. i Prvom svjetskom ratu.

U martu 1935. godine imenovan je u Vojni savjet. Pred samo izbijanje rata ulazi kao ministar u vladu Cvetković–Maček. Nakon kapitulacije general Milan Nedić nije sproveden u zarobljeništvo već je bio u kućnom pritvoru u Beogradu.

U drugoj polovini avgusta 1941. godine, Nedić je prihvatio ponudu da stane na čelo Vlade Srbije. Zadaci srpske vlade su detaljno obrazloženi prilikom postavljenja Milana Nedića za predsjednika Vlade od strane okupatora. Njemci su se odlučili za generala Milana Nedića jer su agenti Gestapoa pronašli “originalni memorandum” koji je 1. novembra 1940. godine Nedić uputio knezu Pavlu zastupajući opravdanost prijateljstva i saradnju sa Njemačkom.

U toku svog rada, Milan Nedić, kao predsjednik Vlade, a od 1943. godine i kao ministar unutrašnjih poslova i predsjednik Vlade, istovremeno je donosio brojne uredbe, naredbe i proglase čiji je cilj bio podrška okupatorskom režimu, sprečavanje i kažnjavanje svih onih koji su ustali u borbu protiv okupacionih vlasti.

Držao je govore u kojima je veličao Njemačku, Hitlera, tražeći za Srbiju mjesto u novom poretku sa Hitlerom na čelu, pozivao stanovništvo na poslušnost okupatoru, na odustanak od svake borbe protiv okupatora

Čvrsto je bio opredijeljen za borbu protiv komunista i svih onih koji nisu bili njegove pristalice, bilo da se radi o pripadnicima Narodnooslobodilačkog pokreta ili zagovornicima neke druge ideologije sa kojom se on nije slagao, smatrajući ih svojim protivnicima.

Sarađivao je sa okupatorom na svim poljima svog rada. Za vrijeme njegovog rada, od strane okupatora je dolazilo do masovnog streljanja civilnog stanovništva i povećanja ekonomske eksploatacije Srbije.

Odlazak iz Beograda i hapšenje u Kicbilu

General Milan Nedić je bio predsjednik Vlade do 4. oktobra 1944. godine, kada je dobrovoljno napustio Beograd u pratnji šefa državne bezbjednosti i predstavnika Njemaca koji su mu dali pratnju i borbeno vozilo kao obezbjeđenje.

Prvo je boravio u Beču, a potom sa dijelom Vlade se preselio u tadašnju Njemačku, Kicbil – Tirol. U Kicbilu je održao nekoliko sjednica svoje vlade nadajući se da će Srbija još uvijek pronaći mjesto u okviru Njemačke.

Kretao se slobodno sve do dolaska Treće američke armije, koja je hotel u kome je živio izabrala za svoj boravak.

Milana Nedića je uhapsila Treća američka armija 6. jula 1945. godine u Kicbilu, a interniran je za Srbiju 5. januara 1946. godine.

Kraljevska vlada u izbjeglištvu u Londonu, u decembru 1941. godine, lišila ga je čina generala i proglasila ga saradnikom okupatora, saveznici su ga okvalifikovali kao saradnika okupatora i izručili jugoslovenskim vlastima.

Nedićevo samoubistvo

U odsustvu Milana Nedića, Državna komisija za utvrđenje zločina okupatora i njihovih pomagača ga je proglasila ratnim zločincem. Zemaljska komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača donela je 5. jula 1945. godine odluku za zločin čija je žrtva Leontina Kraus, koja je odvedena na logor u Banjici i o čijoj se sudbini od tada ne zna ništa.

Rešenjem Narodnog sreskog suda za treći rejon grada Beograda od 31. januara 1946. godine Milanu Nediću konfiskovana je i u svojinu Federativne Narodne Republike Jugoslavije preneta pokretna i nepokretna imovina.

Po izručenju jugoslovenskim vlastima protiv Milana Nedića vođen je istražni postupak, na okolnost postupanja i djelovanja tj. vršenja funkcije predsjednika Vlade u vrijeme okupacije Srbije. Milan Nedić je preminuo 4. februara 1946. godine izvršivši samoubistvo.

Protiv Milana Nedića nije vođen sudski postupak, te nije donijeta ni sudska odluka kojom bi bio osuđen i lišen života, slobode ili nekih drugih prava od 6. aprila 1941. godine do dana stupanja na snagu Zakona o rehabilitaciji.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar