“Pravi” i “lažni” Tito?

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 10 mjeseci u

Tema

Foto izvor: yt / Screenshot

Sredinom prethodne godine, cijelim svijetom kružio je dokument koji se pojavio na Twitteru američke Centralne obavještajne agencije (CIA), a riječ je o objavi smrti predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije javljaju radničkoj klasi, svim građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije da je umro drug Josip Broz Tito, predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i KPJ – stoji u dokumentu o Titovoj smrti.

Zanimljivo je da se u ovom dokumentu se kao izvor navodi Radio Bukurešt, od kojeg su, navodno, preuzeli vijest 4. maja 1980. u 19 sati po lokalnom vremenu. Jasno, došlo je do greške, jer su ovu vijest jedino mogli preuzeti od Radio Beograda.

Međutim, tu priča ne prestaje. Među brojnim tajnim zapisima iz pedesetih godina sa kojih je FBI u međuvremenu skinula oznaku tajnosti, navodi se da predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito nije pravi Josip Broz, nego ruski agent koji je Brozov identitet uzeo 1937. kada je pravi Tito nestao u Rusiji.

Sve je počelo 20. aprila 1955. godine, kada je Marijan Džon Markul, porijeklom iz Livna, a kasnije pripadnik američke vojske, ovo uvjerenje podijelio sa FBI-om u njihovom losanđeleskom studiju.

Lažni Tito?

U zapisima sa sastanka agenata FBI-a i Markula stoji da je Markul je tvrdio da je krajem dvadesetih godina prošlog vijeka razgovarao sa pravim Titom u Jugoslaviji, a nedugo nakon “nestanka” opet su se sreli, ali ovog puta u Parizu. Drugi sastanak s Titom 1953. godine Markul je imao u Zagrebu.

Tito sa kojim je razgovarao 1953. godine bio je obrazovan i odlično je svirao klavir, što je bilo čudno, jer prema njegovim saznanjima, maršala kojeg je prvo upoznao nije znao svirati klavir. “Pravi” Tito bio je neozbrazovan, smatra on.

Takođe, vjeruje da Tito kojeg je prvo upoznao nije imao po pet prstiju na svakoj ruci, već da mu je falio srednji prst i kažiprst lijeve ruke.

Još jedna stvar koja se nije uklapala je Titova visina. Naime, “pravi” Broz bio visok oko 180 centimetara, a čovjek sa kojim se sastao 1953. godine bio visok tek nekih 160 centimetara. Dodaje da je ovaj “novi” Tito imao blagi ruski naglasak i govorio mekim glasom, dok je onaj stari govorio oštrije i grublje, a u izvještaju piše i da je pravi Tito, onaj koji je nestao u Rusiji 1937. godine, bolovao od tuberkuloze.

Markul je tvrdio da čovjek koji se tada predstavljao kao maršal Josip Broz Tito zapravo nije onaj kojeg je poznavao. To je ruski agent koji je preuzeo Titov identitet nakon što je pravi Josip Broz nestao u Rusiji 1937. godine, piše u FBI-jevim zapisima s početka maja 1955. godine.

Ovaj slučaj nije moguće provjeriti ni nakon toliko godina. Smrt Josipa Broza Tita odjeknula je u cijelom svijetu, a koliki je uticaj imao, najbolje govori njegova sahrana na koju su stigli svi najveći svjetski državnici, od ruskog predsjednika Leonida Brežnjeva, do indijske premijerke Indire Gandi, engleske Margaret Thatcher, zatim italijanskog predsjednika Sandra Pertinija, njemačkog kancelara Hansa-Dietricha Genschera, pa do svih predsjednika zemalja nesvrstanog pokreta, ukupno više od 300 državnika i delegacija, te desetak kraljeva i članova kraljevskih porodica.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider