Popis: Prijeti li rukovodstvu institucija krivična odgovornost?

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 godine u

Tema

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini je jedan od najvažnijih i najsloženijih projekta koji se realizuje u posljednje 22 godine od kojeg će imati koristi svaki građanin BiH”- rečenica kojom se nebrojeno puta, obratio građanima BiH, sada već bivši direktor Agencije za statistiku BiH a tadašnji i Predsjedavajući Centralnog popisnog biroa, gospodin Zdenko Milinović.

Kako tad, tako ni sad, rezultata Popisa stanovništva 2013. nema ili se namjerno prolongira. Nema ni utrošenog novca, a postavlja se i pitanje krivične odgovornosti čelnika Agencije za statistiku BiH i entitetskih statističkih zavoda, kaže naš izvor koji upozorava da bi rezultati Popisa, ako oni budu uopšte i objavljeni mogli biti odbačeni. Do danas nije preduzeta nijedna značajnija aktivnost kako bi se što prije objavili rezultati, iako su preporuke IMO-a i EUROSTATA jasne, a tokom posljednje posjete, početkom februara, istaknuto je da se pitanje 40 ne može koristiti u izvođenju statusa nerezidentnog stanovništva (odnosi se na mjesto rada i školovanja državljana BiH).

Rukovodioci državne agencije kao i dva entitetska zavoda za statistiku Radmila Čičković i Emir Kremić još uvijek nemaju jedinstvenog stava:
Nemoguće je da prema trenutnom stanju bude usvojen ključni dokument „Jedinstveni program obrade popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013.“ što je i saopšteno iz Agencije za statistiku BiH – tvrdi naš izvor te navodi da će rezultati Popisa stanovništva BiH najvjerovatnije biti odbačeni.

Upravo je pitanje 40 kamen spoticanja i po ovom pitanju Republika Srpska ne želi odustati od svog stava, čime bi se značajno smanjio broj Bošnjaka. Prema preliminarnim rezultatima Popisa u Bosni i Hercegovini koji su objavljeni u novembru 2013. godine popisano je ukupno 3.791.622 osobe, u Federaciji BiH 2.371.603 osobe, u Republici Srpskoj 1.326.991 osoba i u Brčko distriktu BiH popisano je 93.028 osoba. Od toga, kako je nezvanično objavljeno 1.836.603 osoba izjasnili su se kao Bošnjaci, 1.239.019 kao Srbi, 553.000 Hrvati, te 163.000 Ostalih.

Prema podacima, Bošnjaci u Federaciji BiH čine 69 posto stanovništva, Hrvati 20,9 posto, Srbi četiri, a šest posto ljudi se izjasnilo kao Ostali. U Republici Srpskoj ima 83,2 posto Srba, 13,2 posto Bošnjaka, 2,5 posto Hrvata i 1,1 posto Ostalih.

Uzimajući u obzir rezultate iz 1991. godine kada je Hrvata bilo 760.852 jasno je da novi rezultati ne idu na ruku hrvatskom političkom korpusu u BiH, a naročito Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ BiH čime bi položaj Hrvata u raspodjeli funkcija i resora mogao biti značajno umanjen nego što je to danas slučaj.

Međutim, upravo je preliminarne rezultate Popisa stanovništva iskoristila federalna ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ BiH) te smanjila koeficijente za raspodjelu javnih prihoda. U odnosu na raniji period smanjeni su koeficijenti i time godišnji prihod za Kanton Sarajevo za 5,5 miliona maraka, Bosansko-podrinjski za 3,5, Tuzlanski za 6,8, a Zeničko-dobojski za oko 4,3 miliona KM.

Zanimljivo je da je upravo uoči predaje aplikacije BiH za članstvo u EU, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao da se nada da će rezultati Popisa biti objavljeni do kraja februara, a slično je govorio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA).

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine i koordinator za popis u ime Vijeća ministara Adil Osmanović razgovarao je sa rukovodstvom Agencije za statistiku BiH i predstavnicima entitetskih zavoda za statistiku, te ih pozvao da na sjednici Popisnog biroa Agencije za statistiku BiH postignu dogovor u vezi jedinstvene obrade i objave podataka.

images

Evropska unija smatra popis stanovništva u BiH jednim od ključnih pitanja, ne samo zbog njegove važnosti u okviru procesa europskih integracija već i ključnog značaja za ekonomsko i socijalno planiranje, što je od posebne hitnosti u kontekstu Reformske agende, čiji je sastavni dio i popis stanovništva. Nadamo se da će nadležne agencije koje su provele popis opravdati očekivanja ili pak obilno ustrošena finansijska sredstva poreskih obaveznika i stranih donacija i objaviti zvanične rezultate popisa koji je obavljen još u oktobru 2013. godine.

  1. Prijeti li rukovodstvu institucija krivicna, e Bogami ne prijeti, bar ne obom koje eukovodi sad, ima ko je zasluzan za sve ovo, sve sa potpisom, treba ga potraziti da fino Čoek objasni, jelde!

  2. Za pedeset miliončića ja bi ubrojao ne samo one sto ne zive ovde nego i one sto su poginuli u prvom i drugim svjetskom ratu, brale računica je računica

  3. Ja ne Zivim u BiH vec sto godina i niko moj ne Zivi u BiH, ali ja sam rodjen tamo kao i moj babo i daizda i amidza, mi imamo drzavljanstvo BiH i mi mozemo da se popisemo jer imamo nekretnina dosta tamo i vraticemo se tamo. Samo da znate

  4. Nece biti po postenom narodu, upali su istrazitelji Tuzilastva, ni ne odlaze dok se nesto ne rijesi,pa cemo vidjeti.

  5. Hotel Terme:
    Spavali lazni muslimanski glasaci iz Sandzaka, lazne muslimanske izbjeglice iz Hercegovine sest mjeseci, racun platila Hotel Terme! Hotel Terme-OUR, gubitas na supstanci od 1987. Godine. Blokiran racun od 1988.Poslije prvog napada su opljackani H.”Terme” I bivsi UPI-jevi restorani!? Zastoooo?

  6. .
    Svi Ilidzanci znaju ZASTO! Direktor RO I Lucovic sa Traparom iskoristili XIV Zimske Olimpijske Igare kreditno zaduzili a primii i hercegovacke izbjeglice 1991 te definitivno „sahranili“ Hotel „Terme“ Ilidza, Sarajevo , tj OOUR „Terme“! Nazalost, (Ratna) Srpska Opstina Ilidza preuzima H.”TERME” stavlja pod svoju kontrolu izvodi iz HTP “EHOS” – HBR RO I zataskava preuzeto stanje.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider