Građani Srbije biraju predsjednika

Izvor: Redakcija/Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Tema

U Srbiji se sutra održavaju izbori za predsjednika države na kojima će 6.724.949 građana sa pravom glasa birati jednog od 11 kandidata.

Kandidati su:
Saša Janković u ime Grupe građana “Za Srbiju bez straha”,
Vuk Jeremić u ime Grupe građana “Moramo bolje”,
Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta,
Saša Radulović u ime Grupe građana “Dosta je bilo” i
Luka Maksimović u ime Grupe građana “Ljubiša Preletačević Beli, Beli – samo jako”.
Aleksandar Vučić, kandidat koalicije SNS, SPS, SDPS, JS, PUPS, PS, SPO, Pokret Snaga Srbije BK, SVM,
Boško Obradović, kandidat Srpskog pokreta “Dveri”,
Vojislav Šešelj, kandidat Srpske radikalne stranke,
Aleksandar Popović u ime Demokratske stranke Srbije,
Milan Stamatović u ime grupe građana “Za zdravu Srbiju – Milan Stamatović” i
Nenad Čanak u ime Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Glasaće se na ukupno 8.396 biračkih mjesta, od kojih je 86 na Kosovu i Metohiji, 53 u inostranstvu, a 29 u zatvorima.

Državljani Srbije, koji žive u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD će zbog vremenske razlike glasati danas, po lokalnom vremenu.

Izbore u Srbiji prate domaći posmatrači iz Jukoma, Centra za slobodne izbore i demokratiju /Cesid/, udruženja Građani na straži i CRTA, kao i strani posmatrači, među kojima Delegacija EU i predstavnici 14 stranih ambasada u Srbiji.

OEBS će, uz stranačke kontrolore, brinuti o regularnosti izbora na biračkim mjestim na Kosovu i Metohiji, a biće zaduženi i za transport glasačkih, koji će se prebrojavati u Raškoj i Vranju.

Glasanje će trajati od 7.00 časova do 20.00 časova kada se zatvaraju biračka mjesta.

Za novog predsjednika Srbije biće izabran kandidat koji dobije većinu glasova birača koji su glasali, a ukoliko nijedan kandidat ne osvoji većinu, izbori će biti ponovljeni u roku od 15 dana.

Ovo će biti jedanaesti direktni predsjednički izbori od početka višestranačja u Srbiji, a prvi su održani 9. decembra 1990. godine kada je za predsjednika izabran lider Socijalističke partije Srbije Slobodan Milošević.

Posljednji predsjednički izbori održani su 2012. godine kada je za šefa države izabran Tomislav Nikolić, koji je pobjedu nad dotadašnjim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem odnio u drugom krugu.

Glasanje i u Sarajevu

Ambasadi Srbije u Sarajevu i Generalnom konzulatu u Banjaluci biće otvorena biračka mjesta za glasanje na sutrašnjim izborima za predsjednika Srbije.

Biračka mjesta biće otvorena od 7.00 do 20.00 časova.

U Ambasadi Srbije Srni je rečeno da oko 1.000 birača u BiH ima pravo glasa za predsjedničke izbore, od čega su u Sarajevu registrovana 154 birača, a u Banjaluci između 700 i 800.

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević će u Ambasadi glasati u 11.00 časova.

Vukićević je ranije rekao Srni da glasanja neće biti u konzulatu Srbije u Mostaru, jer nije prijavljen dovoljan broj glasača da bi i tu bilo otvoreno biračko mjesto.

On je dodao da je prilikom glasanja, radi utvrđivanja identiteta na biračkom mjestu, neophodno da građani ponesu važeći pasoš Srbije ili važeću ličnu kartu Srbije, ličnu kartu Srbije na starom obrascu, sa potvrdom MUP-a Srbije o podnesenom zahtjevu za izdavanje nove lične karte ili važeću vozačku dozvolu Srbije na starom obrascu sa upisanim JMBG.

Od ponoći 31. marta počela je predizborna tišina u Srbiji.

U drugi krug, prema zakonu, ide se ukoliko u prvom krugu nijedan kandidat ne dobije više od polovine glasova izašlih birača. U drugom krugu izbora učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider