Četverougao: Turska – Al-Qaeda – Kurdi – Sirija

Izvor: rt.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 godina u

Tema

Sirija – Kolijevka naroda, raskršće civilizacija, ključna zemlja bliskoistočnih previranja i ratni testni poligon cijelog svijeta! Šta se dešava u Siriji? Koliko su istinite informacije plasirane u medijima o tamošnjem sukobu? 

Novinarka RT-a, Lizzie Phelan, snimila je reportažu i intervju s pripadnicima sirijskih kurdskih YPG snaga na sjeveru zemlje koji su joj otkrili kako teroristi iz Al-Nusra Fronta imaju svoje kampove odmah uz granicu te kako dobijaju podršku s turske strane.

Njena novinska ekipa je snimila i veći broj vozila kako se kreću preko graničnog prijelaza Bab al-Salam na tursko-sirijskoj granici, u blizini sjevernog grada Azaz koji se djelomično nalazi pod kontrolom Al-Nusra Fronta, inače službenog sirijskog ogranka međunarodne terorističke organizacije Al-Qaeda.

lizzie-phelan

“S ove pozicije vidimo važan pogranični grad Azaz za koji Turska ističe kako neće dozvoliti da padne u ruke kurdskih YPG snaga. Odmah iza grada možemo vidjeti granični prijelaz Bab al-Salam te veću frekfenciju vozila koja iz Turske ulaze u Azaz”, istakla je Lizzie Phelan izvještavajući s granice.

“Kada kamerom zumiramo možemo vidjeti vojna vozila koja se nalaze vjerovatno na kilometar odavde, a odmah ispred nalazi se malo naselje za koje YPG tvrdi da je zapravo prostor za obuku Al-Nusra Fronta. Iza možemo vidjeti tursku zastavu, s turske strane granice. YPG ističu kako ovdje prate redovnu dostavu oružja iz Turske za Al-Nusra Front kamp”, istakla je.

Inače Phelan se istakla kao nezavisna novinarka za vrijeme rata u Libiji 2011. gdje je izvještavala iz Tripolija.

Foto: Phelan sa pripadnicama kurdskih borbenih jedinica u Siriji.

  1. Mile Srbin says:

    odrace ih Kurdi. Ide novi Kurdistan!

  2. Realno ako Rusija odluci da se igra ima odriješene ruke

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2