Zbog robota se gasi 200.000 poslova koje rade bankari

Izvor: Telegraf biznis

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Tehnologija

Foto izvor: N.N.

Nedavni izvještaj pokazao je da će bankarstvo biti sljedeća industrija pogođena tehnologijom, a predviđa se da će značajan broj radnih mjesta biti izgubljen u sljedećoj deceniji.

Procjena je da će oko 200.000 radnih mjesta biti zamijenjeno robotima tokom sljedećih 10 godina širom finansijske industrije samo u SAD.

Tehnološka efikasnost rezultiraće najvećim smanjenjem broja zaposlenih u američkoj bankarskoj industriji u njenoj istoriji, sa procjenjenim smanjenjen od oko 200.000 radnih mjesta u narednoj deceniji, navedeno je u izvještaju Vells Fargo & Co.

Oko 150 milijardi američkih dolara godišnje koje finansijske firme troše na tehnologiju, što je više nego bilo koja druga industrija, dovešće do nižih troškova, s tim što će nadoknade zaposlenima činiti polovinu svih bankarskih troškova, rekao je Mike Maio, viši analitičar iz Vells Fargo.

Zaposleni u bankarskoj filijali, kol centru i korporativnim radnicima smanjuju se za otprilike petinu do trećine, a manje su pogođeni poslovi koji se tiču tehnologije, prodaje i savjetovanja, navodi se u studiji.

Biće to dramatična promjena u kontakt centrima, a oni su unutrašnji i spoljašnji – rekao je Majkl Tang, Deloitte partner koji vodi globalnu praksu inovacija finansijskih usluga.

Maio se pridružio direktorima banaka, konsultantskim firmama i drugima u predviđanju ogromnih smanjenja bankarske radne snage usred pritiska ka automatizaciji.

McKinsei & Co. je u maju saopštila da očekuje da će se broj zaposlenih u bankarskim službama – bankari i trgovci, koji se istorijski vide kao najvrijednija imovina finansijskih kompanija, smanjiti za gotovo trećinu s rastom robota, prenosi RT.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider