Zbog robota se gasi 200.000 poslova koje rade bankari

Izvor: Telegraf biznis

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 sedmica u

Tehnologija

Foto izvor: N.N.

Nedavni izvještaj pokazao je da će bankarstvo biti sljedeća industrija pogođena tehnologijom, a predviđa se da će značajan broj radnih mjesta biti izgubljen u sljedećoj deceniji.

Procjena je da će oko 200.000 radnih mjesta biti zamijenjeno robotima tokom sljedećih 10 godina širom finansijske industrije samo u SAD.

Tehnološka efikasnost rezultiraće najvećim smanjenjem broja zaposlenih u američkoj bankarskoj industriji u njenoj istoriji, sa procjenjenim smanjenjen od oko 200.000 radnih mjesta u narednoj deceniji, navedeno je u izvještaju Vells Fargo & Co.

Oko 150 milijardi američkih dolara godišnje koje finansijske firme troše na tehnologiju, što je više nego bilo koja druga industrija, dovešće do nižih troškova, s tim što će nadoknade zaposlenima činiti polovinu svih bankarskih troškova, rekao je Mike Maio, viši analitičar iz Vells Fargo.

Zaposleni u bankarskoj filijali, kol centru i korporativnim radnicima smanjuju se za otprilike petinu do trećine, a manje su pogođeni poslovi koji se tiču tehnologije, prodaje i savjetovanja, navodi se u studiji.

Biće to dramatična promjena u kontakt centrima, a oni su unutrašnji i spoljašnji – rekao je Majkl Tang, Deloitte partner koji vodi globalnu praksu inovacija finansijskih usluga.

Maio se pridružio direktorima banaka, konsultantskim firmama i drugima u predviđanju ogromnih smanjenja bankarske radne snage usred pritiska ka automatizaciji.

McKinsei & Co. je u maju saopštila da očekuje da će se broj zaposlenih u bankarskim službama – bankari i trgovci, koji se istorijski vide kao najvrijednija imovina finansijskih kompanija, smanjiti za gotovo trećinu s rastom robota, prenosi RT.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar