Virtuelna “Minecraft” biblioteka objavila cenzurisane materijale

Izvor: N.N.

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Tehnologija

Foto izvor: N.N.

“Minecraft” je igra u kojoj se mogu graditi divne građevine ali i gluposti, ali je i igra koja može imati neke interesante korisne primjene.

Jednu od takvih demonstrirala je neprofitna međunarodna organizacija “Reporteri bez granica”, koja je u saradnji sa studijem “BlockWorks” kreirala virtuelnu biblioteku u “Minecraftu”. Povod za to im je pohranjivanje različitih materijala koji su cenzurisani ili zabranjeni u pojedinim zemljama, odnosno u pojedinim režimima.

Na “Uncensored Libraryju” radilo je 24 ljudi iz 16 zemalja diljem svijeta. Virtuelna građevina je impresivna izgledom, no još je impresivnije da se nalazi na otvorenom serveru gdje ujedno sadrži članke te ostale materijale novinara koji su zbog nepogodnosti političkom režimu završili u zatvoru, prognanstvu ili su ubijeni.

“Minecraft” tu dolazi kao rupa u zakonu jer nije zabranjen u zemljama poput Rusije, Egipta, Saudijske Arabije i sl., što se ne može reći za sve tamošnje mrežne stranice, blogove i štampu.

Zabranjivani materijali u “Minecraftu” su nevidljivi agencijama koje rade za vladu, premda im je ovom objavom definitivno bačena “buba u uho”.

Međutim, ono što je pohranjeno unutar ove biblioteke u “Minecraftu” ne može se modifikovati, pa oni kojima to ne odgovara mogu jedino zabraniti “Minecraft” u svojim zemljama, što je podjednako teško napraviti.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider