Prvi pametni telefon s kvantnom sigurnosnom tehnologijom

Izvor: Engadget/PC Press

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 mjeseci u

Tehnologija

Foto izvor: Screenshot

Samsung i SK Telecom upravo su predstavili prvi 5G pametni telefon na svijetu sa Quantum Random Number Generator (QRNG). Nazvan Galaxy A Quantum, uređaj (koji je zapravo rebrendirani Galaxy A71 5G) nudi prilično pristojne karakteristike pametnog telefona, ali QRNG ga izdvaja od ostalih po tome što neke aplikacije i usluge čini mnogo težim za hakovanje.

Normalni generatori slučajnih brojeva koriste se za logovanje na razne servise pametnih telefona, kao što su platne platforme i dvofaktorska autentifikacija, koje rutinski ciljaju hakeri jer se mogu zaobići. Međutim, QRNG čipset (najmanji na svijetu sa samo 2,5 mm x 2,5 mm) umjesto toga koristi LED i CMOS senzor slike. LED emituje “image noise”, a CMOS senzor bilježi njegovu kvantnu slučajnost, koristeći ove nepredvidive obrasce za stvaranje zaista slučajnih nizova brojeva. Prema SK Telecom-u, ne postoji tehnologija koja bi to mogla da hakuje, što Galaxy A Quantum čini jednim od najsigurnijih telefona na tržištu (iako je vredno napomenuti da je čip – to jest SKT IDQ S2Q000 – dizajniran isključivo za upotrebu sa SK ​​uslugama). Naravno, hakeri vole izazov.

Sam telefon dolazi sa 6,7-inčnim Super AMOLED Infinity-O ekranom Full HD rezolucije i čitačem otiska prsta na ekranu. Pozadi ima četiri kamere i to glavnu kameru od 64 MP, 12 MP ultra-širokougaona kamera, makro kameru od pet megapiksela i senzor dubine od pet megapiksela. Sa prednje strane je kamera od 32 MP.

U Koreji od 22. maja u prodaji

Cijeli uređaj pokreće Exynos 980 procesor, ima Android 10 sa One UI 2.0 i dolazi sa 8 GB RAM-a i 128 GB prostora za skladištenje podataka. Osim toga, nudi čitav niz mogućnosti povezivanja, uključujući WiFi, GPS, 5G, LTE, Bluetooth 5.0, NFC, USB-C port, microSD karticu i nadasve važan 3,5 mm port za slušalice. Dakle, iako je njegov glavni adut sigurno QRNG čipset, sam uređaj je svestran i moćan. Biće dostupan u crnoj, plavoj i srebrnoj boji, a u Koreju će se naći u prodaji od 22. maja za 649.000 KRW (što je oko 530 dolara).

Ovo nije prvi put da su se Samsung i SK Telecom udružili da stvore prvi na svijetu proizvod. Još u septembru prošle godine objavili su da se udružuju kako bi razvili prvi 8K televizor sa 5G brzinama. Samsung je od tada nastavio svoj kvantni krstaški rat u mnogim drugim primjenama, mada smo prvi put vidjeli da se primjenjuje na tehnologiju pametnih telefona. To sigurno neće biti posljednja.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider