Pet savjeta kako da ubrzate svoju internet konekciju

Izvor: Yunet

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 sedmica u

Tehnologija

Foto izvor: Arhiva

​Svako od nas se barem jednom iznervirao zbog sporog interneta. Obično se to dešava baš onda kada nam je internet prijeko potreban, da se napiše važan mail ili jednostavno u sred bitnog Skype razgovora. Da se ove stvari ne bi dešavale Yunet nudi pet korisnih savjeta koji mogu da vam održe brzu internet konekciju.

Kako provjeriti brzinu interneta

Ako želite da provjerite koliko je brz vaš internet postoji nekoliko sjatova koji vam mogu pomoći u tome, neki od njih su na primjer: https://fast.com/ ili https://www.speedtest.net/#. Ovi web sajtovi mogu vam pomoći da provjerite koja je brzina vašeg interneta, a onda to uporedite sa vašim internet paketom. Na ovaj način ćete otkriti da li postoji problem u internet konekciji ili vam jednostavno imate neodgovarajući internet paket.

Download i upload brzina interneta

Download brzina se odnosi na to koliko megabita podataka po sekundi je potrebno da se sa servera preuzmu podaci u vidu slika, snimaka, teksta i ostalog. Generalno govorći dobra download brzina je ona koja iznosi najmanje 25 Mbps. Imajte na umu da količina uređaja koja je povezana na internet mrežu mogu uticati na to koja je dobra download brzina interneta za vaše domaćinstvo.

Upload brzina predstavlja koliko megabita po sekundi možete da pošaljete informaciju na neki drugi uređaj ili server koji ima internet konekciju. Ovaj aspekt brzine interneta vam je neophodan za slanje email-ova ili postavljanje snimaka ili slika na neku od društvenih mreža. Brzina od 2Mbps predstavlja dovoljno brzu upload brzinu, generalno govoreći. Međutim, ukoliko imate nekoga kod kuće ko često šalje podatke (email-ovi, postavljanje snimaka na YouTube i sl.) bilo bi dobro da se raspitate za intenet paket koji nudi veću upload brzinu.

U svakom slučaju potrebno je da dobro razmislite o tome koji internet paket vama najviše odgovara. Najbolje je da se posavetujete sa ljudima koji su stručni i dobro proučite koji su internet paketi dostupni.

5 jednostavnih rješenja za povećanje brzine internet konekcije

  • Uvjerite se da na vašem kompjuteru nema zlonajmernih softvera (malware/spyware). Jedan od najčešćih uzroka sporijeg interneta i bagova su upravo ovi softveri.
  • Provjerite da li vaš kompjuter ima dovoljno jaku Eternet i/ili Wi-Fi karticu koja može da podrži maksimalnu brzinu internet konekcije i rutera.
  • Isprobajte nekoliko web broswera, kako biste provjerili koji najbrže učitava najposjećenije web sajtove. Jednostavno mijenjanje pretraživača može povećati brzinu vašeg interneta.
  • Posebno očistite keš memoriju vašeg internet pretraživača. Zlonamjerni softveri koji mogu da budu skriveni u toj keš memoriji mogu da izazovu razne probleme, od blago usporenog rada pretraživača, pa do nestabilnosti cijelog sistema.
  • Resetujte vaš ruter i dodatne modeme, ukoliko ih imate, jednom mjesečno. Takođe, možete da pokušate i da premjestite modem na neku drugo mjesto u kući ako vam je slab signal u vašem domu. Na ovaj način, takođe, možete poboljšati brzinu internet konekcije.
Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar