Aukcija za spektar 5G u Srbiji odlozena za prvi kvartal 2021

Izvor: Tanjug

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 mjeseci u

Tehnologija

Foto izvor: Ilustracija

Aukcija za spektar 5G u Srbiji biće odložena zbog epidemije virusa korona i vjerovatno će biti održana u prvom kvartalu 2021. godine, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Pomoćnica ministra Irini Reljin je za Tanjug rekla da se mobilni operatori već obraćaju Ministarstvu da se obavi prodaja spektra za nove servise.

Navela je da je mrežom 4G pokriveno 98 odsto populacije u Srbiji, da većina servisa može da bude pokrivena tom tehnologijom, ali da se u slučaju prodaje spektra proširuje mreža i nastoji se da se uvede nova tehnologija.

Reljin kaže da 4G spada u relativno stare tehnologije, te da se očekuje da će biti raspisana aukcija za 5G, koja je prvobitno bila planirana do kraja ove godine.

– Da bi održali kvalitet mobilne usluge operatorima je potrebno još spektra, onda je logično da se uvodi nova tehnologija – navela je Reljin.

Svuda u svetu je, kaže, nevjerovatno veliki nalet uvođenja 5G mreže, a negdje je ona odavno razvijena, kao što je u Južnoj Koreji, dok Holandija, Švajcarska, Francuska, SAD i Slovenija proširuju mrežu.

– Japan je napravio strategiju za uvođenje 6G. Do kraja 2030. ta zemlja će imati 6G na celoj svojoj teritoriji – navela je Reljin.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Slider
Slider