Zvanično ujedinjenje “egzarhata” sa Ruskom pravoslavnom crkvom

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 7 mjeseci u

Svijet

Foto izvor: Sputnik/Sergeй Pяtakov

Pravoslavni sveštenici zapadne Evrope zvanično su se ujedinili sa Ruskom pravoslavnom crkvom nakon raskida sa Konstantinopoljem, javila je Raša tudej.

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril uručio je poglavaru Arhiepiskopije zapadnoevropskih eparhija ruske tradicije arhiepiskopu dubninskom Јovanu jedan primjerak povelje o obnovi jedinstva Arhiepiskopije zapadnoevropskih eparhija ruske tradicije sa Ruskom pravoslavnom crkvom tokom bogosluženja u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

Patrijarh Kiril je 1. novembra potpisao ovu povelju u dva primjerka u patrijaršijskoj rezidenciji u Danilovom manastiru u Moskvi, javio je ranije Sputnjik.

Drugi primjerak povelje biće čuvan u arhivi Moskovske patrijaršije.

“Ruski egzarhat”, poznat kao Arhiepiskopija zapadnoevropskih eparhija ruske tradicije, prvi put formirali su ruski emigranti, sveštenici i vjernici, koji su pobjegli iz Rusije nakon revolucije 1917. godine.

Uključuje 65 parohija, 11 aktivnih crkava, dva manastira i sedam skitova u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Italiji i Španiji, sa više od 100 sveštenika i 30 đakona.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider