Ukrajina uvodi ratno stanje, Rusija traži hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti

Izvor: rts.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godina u

Svijet

Foto izvor: AP

Nakon što je ruska obalska straža zaplijenila tri ukrajinska broda na Crnom moru kod Krima, Kijev je predložio uvođenje ratnog stanja od 60 dana. Šest ukrajinskih vojnika je ranjeno, dvojica teže. Moskva traži hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Rusija je ponovo otvorila Kerčki moreuz za pomorski saobraćaj.

Predsjednik Ukrajine kaže da uvođenje ratnog stanja ne znači da će Ukrajina sprovoditi ofanzivne akcije, već isključivo dejstva za odbranu svoje teritorije i zaštitu bezbjednosti građana.

Prema njegovim riječima, ratno stanje se uvodi u skladu sa međunarodnim pravom sa ciljem jačanja odbrambenih sposobnosti Ukrajine usled sve veće ruske agresije.

“Ratno stanje ne znači naše odbijanje da rješimo pitanje oslobađanja teritorije Ukrajine političkim i diplomatskim sredstvima. Namjeravamo da nastavimo da se pridržavamo svih međunarodnih obaveza, uključujući i sporazume iz Minska”, naveo je Porošenko.

S obzirom na najnovija dešavanja, oružane strane Ukrajine stavljene su u stanje najviše borbene gotovosti, piše Ukinform.

U međuvremenu, Rusija je ponovo otvorila Kerčki moreuz za pomorski saobraćaj, javlja Rojters pozivajući se na agenciju RIA Novosti.

Generalni direktor krimskih luka Aleksej Volkov kaže da se plovidba kroz Kerč odvija uobičajeno.

Povodom najnovije situacije Rusija je zatražila za danas održavanje vanredne sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Sjednica će biti održana u 11 sati po njujorškom vremenu, prenosi ruski Tas.

Ambasadorka SAD Niki Hejli potvrdila je ovu informaciju na Tviteru.

Ruska Federalna bezbjednosna služba prethodno je saopštila da zaplijenjeni ukrajinski vojni brodovi “Berdjansk”, “Nikopolj” i “Jani Kapu” koji su pokušali da prođu kroz Kerčki moreuz. Ruska vojska upotrijebila je oružje kako bi ih prisilila da se zaustave.

Moskva je saopštila i da je podignuta ruska avijacija i da Kerčkim moreuzom patroliraju avioni Suhoj-25.

Zbog najnovihih događaja, nekoliko stotina ljudi protestovalo je ispred ruske ambasade u Kijevu ostavljajući brodove od papira ispred kapije. Postavili su i gume koje su pokušali da zapale, ali ih je policija spriječila.

Prethodno su ubacili dimne bombe u dvorište zgrade ruskog diplomatskog predstavništva.

NATO saopštava da prati razvoj situacije u Azovskom moru i moreuzu Kerč i da je u kontaktu sa vlastima Ukrajine, čiji teritorijalni integritet podržava.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2