Suzavcima i dimnim bombama po migrantima na grčko-turskoj granici

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

Svijet

Foto izvor: Anadolija

Suzavac i dimne bombe ispaljivane su i danas preko granice Turske s Grčkom, odakle hiljade migranata pokušava da uđe na teritoriju Evropske unije. Projektili su, sa turske teritorije, ispaljeni prema grčkoj policiji u blizini graničnog prelaza Kastanjes. Grci su uzvraćali istom mjerom.

Nemile scene i danas dolaze sa grčko-turske granice. Migranti sa jedne, grčka policija sa druge strane. Grčki vojnici i policajci suzavcem pokušavaju da otjeraju migrante koji su noć proveli na turskoj teritoriji, nedaleko od grada Јedrene, i koji ponovo pokušavaju da uću u Grčku. Kao da im sukob sa grčkom, ali i turskom policijom nije dovoljan, migranti su počeli da se optužuju i između sebe.

Mnogo je problema na granici. Izazivaju ih migranti iz drugih zemalja, ne Sirijci. Ovdje je malo Sirijaca – naglašava Mahmud Mohamed, izbjeglica iz Sirije.

U Siriji sada bombarduju Rusi. U rat je uključen i Iran. Tu je i Hezbolah i Bašar el Asad. Svi se bore u Idlibu. U Turskoj za nas nema posla, zato želimo da idemo u Njemačku, Holandiju ili Kanadu – istakao je Mohamed, izbjeglica iz Idliba.

U Turskoj više nisu dobrodošli. Pojedini mediji prenose da se migranti organizovano dovoze na granicu sa Grčkom, iako neki od njih to i ne žele. Turci su jutros saopštili da će na granicu poslati još 1.000 policajaca koji bi migrante, koji su uspjeli da pređu u Grčku, spriječili da se vrate na tursko tlo.


Mi smo za njih kao igračke, lopta koju svako pokušava da prebaci na drugu stranu. Loše je, živimo kao nomadi – naglašava Mohamed Omid,  migrant iz Avganistana

Turski vojnici su nam rekli – idite na granicu. Kada smo prešli u Grčku oteli su nam novac i mobilne telefone i rekli, vratite se. Ako se ne vratimo u Tursku tuku nas – tvrdi Hašim, migrant iz Pakistana.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan naredio je Obalskoj straži da zbog rizika spriječi prelazak migranata preko Egejskog mora. Erdogan će u ponedjeljak boraviti u Briselu, ali s kim će razgovarati za sada nije poznato. Iz Idliba, koji je direktan povod najnovije migrantske krize stiže vijest o poštovanju primirja koje su dogovorili Rusi i Turci.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Slider
Slider