Papa u Iraku: Oproštaj ključna riječ za svakog hrišćanina

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 month u

Svijet

Foto izvor: REUTERS

Papa Franjo, koji je u posjeti Iraku, apelovao je danas na hrišćane u toj zemlji da oproste nepravde koje su im nanijeli muslimanski ekstremisti i da nastave da obnavljaju zemlju nakon dugog niza godina sukoba i međuvjerskih sukoba.

Poglavar Rimokatoličke crkve govorio u hrišćanskoj zajednici Karakoš na sjeveru Iraka, koju je napala Islamska država na ljeto 2014. godine, gdje je ostalo još malo porodica u tom mjestu, koje su se vratile kada se situacija smirila.

Govoreći ispred crkve Bezgrešnog začeća, papa je rekao da je oproštaj ključna riječ za svakog hrišćanina, prenio je AP.

Put do potpunog oporavka može biti dugačak, ali vas molim da ne budete obeshrabreni. Ono što je neophodno – to je da zaboravite, ali istovremeno morate imati i snagu da se ne predate – rekao je on.

Papa se obratio stanovništvu nakon što je Doha Sabah Abdala rekla kako su njen sin i još dvije mlade osobe ubijene u napadu kada se Islamska država približavala gradu, a njihova smrt je bila signal drugima da počnu da bježe.

Mučeništvo ova tri anđela je jasno upozorenje – da nije njih bilo, stradali bi mnogi u Karakošu, grad bi pao u ruke ISIL-a. Njihova smrt je na neki način spasila cijeli grad. Na preživjelima je da probaju da oproste agresorima – rekla je ona.

Papa je potom helikopterom otputovao do Mosula, gdje je posjetio Crkveni trg i pomolio se za žrtve rata.

Okružen razvaljenim ruševinama četiri crkve na trgu, rekao je da je egzodus hrišćana iz Iraka i šireg Bliskog istoka nanio “nesagledivu štetu ne samo pojedincima i zajednicama već i društvu koje ostavljaju iza sebe”.

Mosul je drugi po veličini grad u zemlji, kojim su ekstremisti vladali skoro tri godine. Iračke i međunarodne snage oslobodile su Mosul 2017. godine nakon mjeseci uličnih borbi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider