MIP Rusije: Situacija sa ikonom koristi se za antirusku propagandu

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 months u

Svijet

Foto izvor: SRNA

Rusija još nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u Istočnom Sarajevu posljednji vlasnik stekao nelegalno, a manipulacija medija služi da bi se Rusija diskreditovala, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Uprkos činjenici da je ruska strana diplomatskim kanalima vratila ikonu darodavcima kako bi se razjasnilo njeno porijeklo, medijskim prostorom BiH i nizu drugih zemalja nastavljaju da se šire neosnovane spekulacije o sudbini ikone, koje bacaju sjenku na Rusiju – navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije ističu da šireći insinuacije zasnovane isključivo na pretpostavkama njihovih autora, angažovani mediji manipulišu ovom pričom zarad političkog svođenja računa unutar BiH i da bi se Rusija diskreditovala u očima njihove publike.

U saopštenju se naglašava da neki novinari objavljuju sopstvene fantazije kao provjerene informacije, umjesto da čekaju zvanični zaključak o ikoni.

Nažalost, još jednom primjećujemo da su neki mediji, prateći omiljenu zapadnjačku ‘zabavu’ da svuda i u svemu traži ‘ruku Kremlja’, spremni da iskoriste bilo koji, uključujući i najneprimjereniji povod za jačanje antiruske propagande – zaključuje se u saopštenju.

Tokom posjete BiH u decembru 2020. godine, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov sastao se sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom koji mu je poklonio pravoslavnu ikonu.

Ukrajinska ambasada u Sarajevu uputila je notu Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara tražeći objašnjenje o porijeklu ikone, tvrdeći da je riječ o “kulturnom nasljeđu Ukrajine”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider