Maduro najavio hapšenje Gvaida

Izvor: Nezavisne

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

Svijet

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido mogao bi biti uhapšen ako se vrati u svoju zemlju iz posjete Kolumbiji, naznačio je predsjednik Nikolas Maduro u intervjuu objavljenom u utorak.

“On ne može samo doći i otići. On će morati izaći pred lice pravde, a sud mu je zabranio da napusti zemlju. Ja ću poštovati zakone”, rekao je Maduro za ABC News.

Venecuelanski vrhovni sud zabranio je Gvaidu da putuje u inostranstvo u januaru. Zabrana je na snazi dok je on pod istragom zbog, prema riječima državnog tužioca Tareka Vilijama Saba, “ozbiljnih krivičnih djela povrede ustavnog poretka”.

Uprkos tome, Gvaido je otputovao u kolumbijski granični grad Kukutu tokom vikenda kako bi nadgledao dostavu humanitarne pomoći Venecueli, što su spriječili venecuelanski vojnici ispaljivanjem gumenih metaka i bacanjem suzavca. Maduro tvrdi da je humanitarna pomoć sa Zapada samo paravan Sjedinjenih Američkih Država da vojno interveniraju u njegovoj zemlji i njega svrgnu s vlasti.

Gvaido je nakon Kukute otputovao u kolumbijsku prijestonicu Bogotu na sastanak Limske grupe, čije su ga zemlje članice priznale za privremenog predsjednika Venecuele.

On je rekao kolumbijskim medijima da će se uskoro vratiti u Venecuelu, ali je Maduro upozorio da će tada morati odgovarati pred sudom.

“Nikolas Maduro nije u poziciji da ikoga hapsi u ovoj zemlji… Sudovi imaju svoje postupke i oni daju naloge izvršnom tijelu… Niko ne može biti iznad zakona”, rekao je Maduro za ABC News.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Slider
Slider