Los Anđeles: Proslava osam vijekova autokefalnosti SPC

Izvor: rtrs

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

Svijet

Foto izvor: nspm.rs

U Crkvi Svetog Save u San Gabrijelu (Los Anđeles), Eparhija zapadnoamerička juče je velikim liturgijskim sabranjem počela dvodnevnu proslavu velikog jubileja – osam vijekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Svetom arhijerejskom liturgijom načalstvovao je mitropolit Јosif iz Antiohijske patrijaršije uz sasluženje 16 episkopa iz Srpske pravoslavne crkve, ali i sestrinskih pravoslavnih Crkava.

Veliku radost pričinjava činjenica da su tokom ovog liturgijskog sabranja zajedno sasluživali i pričestili se episkopi Grčke i Ruske pravoslavne crkve mitropolit Sava iz Grčke američke arhiepiskopije koja je pod Vaseljenskom patrijaršijom i arhiepiskop Petar iz Ruske pravoslavne zagranične crkve.

Pored pomenutih episkopa, na liturgiji kojoj je prisustvovao veliki broj vernika, sasluživala su i arhijereji iz ostalih pomesnih pravoslavnih crkava mitropolit Nikolaj iz Rumunske pravoslavne crkve u Americi, arhiepiskop Bendžamin iz Američke pravoslavne crkve i episkop Danijel iz Američke pravoslavne crkve.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji sasluživao je i veliki broj episkopa Srpske pravoslavne crkve – novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin, kanadski Mitrofan, diseldorfsko-nemački Grigorije, raško-prizrenski Teodosije, zapadnoamerički Maksim, istočnoamerički Irinej, bihaćko-petrovački Sergije, buenosairesko-južnocentralnoamerički Kirilo, zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop stobiski David iz Ohridske Arhiepiskopije kao i iguman manastira Hilandar arhimandrit Metodije.

Na samom početku liturgije izvršen je čin osvećenja nedavno završenog freskopisa i mozaika velelepnog Hrama Svetog Save.

Tokom liturgije svi arhijereji su se zajedno sa vjernim narodom pomolili za zdravlje njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja koji se trenutno nalazi na bolničkom lečenju u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Liturgiji su prisustvovali i episkopi Avram i Kirilos –predstavnici koptske crkve, kao i predstavnik rimokatoličkog arhiepiskopa Gomeza – otac Aleksej Smit. 

Među vjernicima sabranim na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u okviru proslave 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve bio je prisutan i veliki broj obraćenika iz indijanskih, crnačkih, aljaskih, meksičkih i drugih plemena, a u okviru proslave osam vijekova autokefalnosti održana je i sjednica skupštine zapadnoameričke eparhije koja je bila posvećena misiji među indijanskim plemenima.

Nakon liturgije upriličena je trpeza ljubavi za sve prisutne. Pozdravljajući sve u ljubavi sabrane povodom velikog jubileja Srpske pravoslavne crkve, visokopreosvećeni mitropolit Јosif, čestitajući Srpskoj crkvi jubilej istakao je da “upravo sada i upravo na ovom mjestu želi da govori o srpskom Kosovu i Metohiji”. U svom petnaestominutnom izlaganju mitropolit Јosif je rekao da je tri puta posjetio Srbiju i da je boravio na Kosovu i Metohiji, istakavši da mu je susret sa svetinjama na Kosovu i svetom kosovsko-metohijskom zemljom mnogo značio, te da je prilikom svoje prve posjete Kosovu jasno osjetio da je to srpska zemlja, pravoslavna zemlja i da će to zauvijek tako i ostati.

U ime arhijereja Srpske pravoslavne crkve, goste je pozdravio preosvećeni episkop diseldorfsko-njemački Grigorije.

– Slavimo 800 godina naše Crkve i zbog toga moramo da budemo ponosni. Najzaslužniji za čudo našeg postojanja uopšte i za ovaj jubilej je Sveti Sava – poručio je vladika Grigorije i dodao:

– Sveti Sava je kao što znate najljepše srpsko dijete i prvi srpski arhiepiskop. Danas u Los Anđelesu ovaj događaj proslavljamo na najljepši mogući način – osvećenjem čudesnih ikona u ovoj prelijepoj crkvi u kojoj se vi molite Bogu. Danas slavimo 800 godina naše crkve u Los Anđelesu, ne najbolje u Americi, Evropi, u i dijaspori – nego najljepše uopšte igdje! I niko do kraja ove godine, dakle dok traje ovaj jubilej, siguran sam neće dostići ovakvu svečanost i ovakvu slavu – istakao je vladika Grigorije.

– Ova prelijepa crkva i ovaj čudesan sabor, sabor svih pravoslavnih bez ijednog izuzetka, najljepši je odgovor na ljubav Svetog Save prema našem narodu i najljepše uzdarje Svetom Savi za sve što nam je darovao. Vi ste divan narod, to je očigledno i ja se sve vrijeme pitam zašto se vama dogodilo da baš vi najbolje proslavite autokefalnost Srpske pravoslavne crkve?! Vjerovatno zato što ste možda fizički najudaljeniji od onoga gdje je živio Sveti Sava, ali srcem i dušom, najviše u srcu i u duši Svetog Save – rekao je vladika i dodao još jednu pomisao zašto je u Los Anđelesu baš najljepše proslavljena autokefalnost Srpske crkve:

– Zato što vaš episkop (Maksim) najviše od svih nas episkopa liči na našeg prvog arhiepiskopa Svetoga Savu  – zaključio je vladika Grigorije.

Proslava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve nastavljena je danas. Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Save služiće čak 20 pravoslavnih episkopa.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider