Indija privremeno obustavlja izvoz AstraZeneca vakcina

Izvor: N.N.

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 months u

Svijet

Foto izvor: Tanjug/AP

Zbog naglog porasta novozaraženih korona virusom u državi, Indija je privremeno obustavila sav planirani izvoz AstraZeneca vakcina koje se proizvode u indijskom Institutu za serume.

Ovo će vjerovatno značajno uticati i na isporuke Gavija, odnosno Kovaks mehanizma s obzirom na to da se u velikoj mjeri oslanjaju na indijske AstraZeneca vakcine. Ovaj vakcinacijski savez je trebalo da osigura doze za više od 190 siromašnih i srednje siromašnih država, međutim mehanizam je poprilično zakazao tako da su isporuke tek nedavno krenule.

Osim što Gavi nije održao obećanje o pravovremenoj dostupnosti vakcina svim državama, sada najavljuje i nova moguća kašnjenja s isporukama. Iz UNICEF-a kažu da će postojati problemi sa isporukom AstraZeneca vakcina proizvedenih u Institutu za serum u Indiji, a koje su planirane za mart i april.

– Kovaks pregovara sa indijskom vladom s ciljem osiguravanja isporuka što je brže moguće – rekao je UNICEF.

U Bosnu i Hercegovinu tek danas stižu prve doze iz ovog mehanizma, a u pitanju su Pfizer i AstraZeneca vakcine. Šta će biti sa onima koje su planirane za sljedeći mjesec se, nakon obustave izvoza u Indiji, ne zna.

Čini se da ova zemlja nije izvezla nijednu vakcinu od 18. marta, a isporuku su otkazali i Brazilu, Maroku, Velikoj Britaniji i Saudijskoj Arabiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider