DW: Mej odlazi, haos sa Brexitom se nastavlja

Izvor: Tanjug

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Svijet

Foto izvor: Tanjug

Britanska premijerka Tereza Mej najavljuje da će se 7. juna povući sa funkcije predsjednice stranke Torijevaca. Time su joj odbrojani dani i na funkciji premijerke. Haos sa Brexitom se nastavlja.

Prema ovom planu, Tereza Mej bi za vrijeme posjete predsjednika SAD Donalda Trampa još trebalo da bude premijerka (od 3. do 5. juna): ona je najavila da će vršiti službenu dužnost dok se ne izabere njen nasljednik na funkciji. Rekla je i da je to već saopštila i kraljici Elizabeti II.

“U najboljem interesu države je da neki drugi premijer izvede Veliku Btianiju iz EU”, rekla je Tereza Mej. Svoje saopštenje u Dauning stritu je završila oblivena suzama.

Na kraju premijerka Velike Britanije odlazi s funkcije zbog internih partijskih sporenja u njenoj konzervativnoj partiji. Tereza Mej je slijedila svoj cilj – s nevjerovatnom upornošću, kako bi rekli njeni malobrojni partijski prijatelji, ili s beskrajnom tvrdoglavošću, kako bi rekli njeni protivnici.

Htjela je da nekako progura kroz Donji dom sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU, iako u njemu već odavno nije imala većinu. Nakon toga je htjela da svojevoljno podnese ostavku – tako je barem obećala.

 No, sljedeću fazu Brexita, pregovore o budućim odnosima sa EU, treba da preuzme njen nasljednik ili nasljednica.

Poslanici su tri puta rekli ne sporazumu koji bi Velikoj Britaniji omogućio uređen izlazak iz EU. Parlament je bio potonuo u haotično glasanje.

Tereza Mej je morala da odloži glasanje u martu i aprilu, kako bi od EU tražila još vremena. Pre samo nekoliko dana preduzlea je posljednji, kako je smatrala “odvažan” pokušaj, da sporni sporazum o Brexitu učini primamljivim za parlament.

Međutim, odmah su zarlaukali i protivnici i zagovornici Brexita.

Ranije su pregovori sa opozicionom Laburističkom partijom neslavno propali.

“Brexit means Brexit”

Pre referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva 23. juna 2016, Tereza Mej je bila u redovima onih koji su opominjali. Ona je zagovarala ostanak u Evropskoj uniji. Nakon što je tadašnji premijer Dejvid Kameron nakon referenduma podnio ostavku, tadašnja ministarka unutrašnjih poslova se osećala odgovornom da zemlju uredno izvede iz Evropske unije.

Kada se uselila u Dauning strit 10 skovala je floskulu “Brexit znači Brexit”. Ona je osigurala da će poštovati i sprovesti narodnu volju izraženu na referendumu. Ovu rečenicu je konstantno ponavljala prilikom svakog javnog nastupa i tokom svih pregovora koji su vođeni u Briselu; čak i kada je postalo jasno da bi Brexit mogao da bude mnogo komplikovaniji nego što su to Britanci mogli i da zamisle. To joj je vrlo brzo donijelo nadimak “Mej-bot”, što će reći da je u pitanju mejšavina robota i političarke.

Nakon samo devet mjeseci na funkciji Mej je pozvala na održavanje prevremenih izbora. Ona se ponadala da će tako ojačati svoju poziciju u pregovorima o Brexitu. No, dogodilo se upravo suprotno. Izbori su bili katastrofa za premijerku i njenu Konzervativnu partiju, koja je izgubila 13 poslaničkih mjesta u parlamentu. Mej stoga s mukom morala da formira manjinsku vladu, a bila je upućena i na podršku sjevernoirske protestantske partije DUP.

U vrijeme dok je bila na mjestu premijerke u Velikoj Britaniji se dogodilo više terorističkih napada. Onda je još došlo do požara u junu 2017, u 24 sprata visokom Grenfel tornju, u kojem su živote izgubile 72 osobe. Premijerka Mej je narednog dana obišla izgorelu zgradu, ali nije razgovarala sa žrtvama. Zbog toga je žestoko kritikovana. Kasnije je izjavila kako je “stalno žalila zbog toga što tog dana nije razgovarala sa preživjelim i što je zbog toga izgledalo kao da je za to nije briga”.

Mej je bila kritikovana i zbog postupaka u drugim oblastima. U svom prvom govoru na funkciji premijerke u julu 2016, Mej je obećala da će suzbiti socijalnu nejednakost, takođe da će pokušati da od “Velike Britanije napravi zemlju koja će biti funkcionalna za sve”, kao i da će se založiti za radničke porodice. No, ovi plemeniti ciljevi su zbog drame oko Bregzita pali u drugi plan.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider