Drugi talas moguć zbog masovnih protesta

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Svijet

Foto izvor: Tanjug/AP

Evropa bi mogla da se suoči sa drugim talasom oboljenja kovid-19 u narednim sedmicama zbog masovnih protesta koji su održani na kontinentu tokom prethodnih nekoliko dana, izjavili su danas zvaničnici i stručnjaci EU.

Desetine hiljada demonstranata okupilo se u velikim evropskim gradovima na demonstracijama protiv rasizma poslije ubistva Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u SAD.

Ako svima savjetujete da drže međusobno rastojanje od metar i po, a onda svi stoje jedni pored drugih i drže se za ruke – to mi ne izgleda dobro -izjavio je na jednoj konferenciji Jozef Kesedžioglu, predsjednik Evropskog udruženja za medicinu intenzivne njege.

Na pitanje da li bi mogao da uslijedi porast broja infekcija u naredne dvije sedmice on je odgovorio potvrdno i dodao da se nada da griješi.

U većini od 27 članica EU vrhunac epidemije je prošao i zemlje postepeno otvaraju privrede i granice.

Prije nedavnih protesta, naučnici su očekivali drugi talas tek poslije ljeta, ali bi masovni skupovi mogli da utiču na taj trend.

Kada je riječ o bilo kojoj respiratornoj bolesti, masovni skupovi mogu da budu veliki kanal prenošenja – izjavio je Martin Sejšel, zdravstveni zvaničnik Evropske komisije, odgovarajući na pitanje o mogućnosti izbijanja drugog talasa zbog demonstracija.

Virus i dalje cirkuliše, iako nižom stopom nego prije nekoliko sedmica, rekao je Sejšel.

On je dodao da šanse da se drugi talas dogodi i njegov intenzitet zavise od efikasnog održavanja distance i drugih faktora, od kojih su mnogi i dalje nepoznati, dodao je ovaj stručnjak.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider