Dodik: Kina čuva suverenitet

Izvor: rtrs

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

Svijet

Foto izvor: arhiva

U potpunosti razumijem i podržavam Kinu u naporima da održi mir i stabilnost u Hongkongu, pri tom koristeći sredstva koja koriste sve druge države svijeta u zaštiti stabilnosti i teritorijalnog integriteta države, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Razumljivo je, dodaje Dodik, da jedna ekonomska supersila, kakva je Kina, ne može dozvoliti destabilizaciju na svojoj teritoriji jer ona ugrožava i ekonomski prosperitet.

– Uvjeren sam da će Kina umjeti da zaštiti svoje interese i da će situacija u Hongkongu biti normalizovana, jer je Kina strpljivo čekala 100 godina da vrati suverenitet nad Hongkongom i njeno nesumnjivo pravo je, da taj suverenitet sada i sačuva – poručio je Dodik.

Protesti su počeli tačno prije 13 sedmica i to zbog planova koji su kasnije zamrznuti, a tiču se mogućnosti ekstradicije iz Hongkonga u kopnenu Kinu.

Prvobitni razlog protesta skinut je sa dnevnog reda i prestao je da bude razlog, ali su demonstranti i dalje bili na ulicama iznoseći šire zahtjeve. Traže direktne izbore, raspuštanje parlamenta Hongkonga i istragu policijske brutalnosti. Zvaničnici Hongkonga poslali su upozorenje.

– Društvo u Hongkongu postaje nesigurno i nestabilno. Nasilje, bez obzira ko ga čini ili na njega podstiče gura Hongkong na put bez povratka. Ovo će uvući društvo u zabrinjavajuće i opasno stanje – rekla je Keri Lam, liderka Hongkonga.

Hongkong bio je britanska kolonija više od 150 godina. Kasnije, Kina ga je iznajmila Britancima na 99 godina. Ranih `80-tih, taj rok je isticao, pa su Britanci i Kinezi postigli dogovor da se on Kini vrati 1997. godine, pod načelom “jedna zemlja, dva sistema”. To je značilo da će Hongkong u narednih 50 godina uživati visok stepen autonomije, osim u spoljnim poslovima i odbrani.

Uglavnom, zapadni analitičari tvrde da je, otkako se približava istek roka “jedna država, dva sistema”, sve manje demokratije u Hongkongu. Takvo mišljenje dijele i demonstranti.

– Situacija u Hongkongu je zabinjavajuća i mislim da je vlada uhapsila nekoliko demonstranata da bi nas spriječila da protestujemo i da se ne borimo protiv lošeg zakona. Pokušavaju da nas spriječe da se slobodno izražavamo. Ljudi iz Hongkonga su hrabri i nastavićemo da se borimo za prava, slobodu i protiv lošeg Zakona – rekao je jedan od demonstranata.

Peking je više puta osudio demonstracije i njihove akcije označio bliskim terorizmu.

– Nakon što je Vlada Hongkonga objavila odluku da suspenduje sporni amandman, centralna vlada uputila im je podršku i razumijevanje za donesenu odluku – naveo je Geng Šuang. portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Policija je i danas tjerala demonstrante, a juče je uhapšeno i nekoliko ključnih aktivista i poslanika. Pojedini mladi aktivisti pozivali su na nezavisnost Hongkonga, što posebno brine vladu u Pekingu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider