Devet godina od cunamija i nuklearne katastrofe u Јapanu

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 mjeseci u

Svijet

Foto izvor: RTRS

U Јapanu se danas obilježava devet godina od zemljotresa, cunamija i nuklearne katastrofe, ali su bdijenja i komemoracije otkazane usljed bojazni od širenja virusa korona.

Na današnji dan 2001. godine zemljotres je pokrenuo cunami koji je izazvao nuklearnu katastrofu u elektrani “Fukušima” udaljenu oko 220 kilometara sjeveroistočno od Tokija.

U zemljotresu i cunamiju poginulo je više od 18.500 ljudi, a niko nije zvanično registrovan kao žrtva nesreće u nuklearnoj centrali u Fukušimi.

Desetine hiljada ljudi prisilno je evakuisano iz tog regiona, a još više građana samo je otišlo zbog straha od radijacije. Elektrana je udaljena 220 kilometara sjeveroistočno od Tokija.

Premijer Šinzo Abe i drugi zvaničnici vlasti prisustvovali su manjoj memorijalnoj ceremoniji i održali su minut ćutanja.

U svom govoru Abe se izvinio jer nema zvaničnog memorijala, navodeći da je to neophodan korak za sprečavanje širenja virusa.

Analitičari navode da uprkos brojnim naznakama oporavka na sjeveroistoku Јapana, pojedini mještani i dalje ne mogu da žive u oblastima blizu postrojenja Fukušima zbog visokog stepena radijacije.

U Јapanu je zabilježeno skoro 1.300 slučajeva virusa korona, uključujući oko 700 putnika sa prekookeanskog broda “Dijamantska princeza” na kojem je bio proglašen karantin prošlog mjeseca.

Sve su prisutnije i spekulacije da bi Olimpijske igre u Tokiju koje treba da budu otvorene 24. jula mogle da budu otkazane ili odgođene.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider