Danas 21 godina od NATO napada na voz u Grdeličkoj klisuri

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 mjeseci u

Svijet

Foto izvor: N. Fifić

Na današnji dan prije 21 godinu NATO avijacija je pogodila putnički voz na ulazu u Grdeličku klisuru, što je jedan od najstravičnijih događaja tokom agresije na Saveznu Republiku Јugoslaviju 1999. godine.

Avioni NATO pakta su kod Grdeličke klisure, 18 kilometara južno od Leskovca, sa nekoliko raketnih projektila direktno gađali međunarodni putnički voz broj 393 Beograd-Solun.

U trenutku napada putnički voz se kretao iz pravca Niša prema Vranju.

Prvi projektil pogodio je konstrukciju željezničkog mosta, oštetio i električni vod, pa je voz stao. Nakon toga projektili su pogodili i zapalili dva vagona.

Navodni cilj aviona NATO bio je drumski most, poznatiji kao Sarajevski most.

Kada su novinari stigli na teren vidjeli su tijela ljudi, bilo je najmanje desetoro ubijenih, a dosta povrijeđenih.

Pretpostavljalo se da je Јužna Morava sa sobom odnijela još neka tijela putnika, a kako su tada reporteri sa terena javljali, sedmoro je bilo potpuno ugljenisano. Među povrijeđenima bilo je i četovro djece.

Očevici, uglavnom mještani, tada su govorili da su avioni NATO cijele noći nadlijetali ovo područje i da su ispalili četiri projektila.

Oni su naveli da je nadlijetanje Grdeličke klisure trajalo danima, pa su pretpostavljali da je Sarajevski most bio zanimljiv NATO avionima.

Nakon napada, sve kuće u krugu od 150 metara od Sarajevskog mosta su oštećene, prozori polupani, a krovovi oštećeni.

Telefonske linije sa Skopljem neko vrijeme nakon napada bile su u prekidu.

Јedna okolnost je zaprepašćujuća – između prvog i ostalih projektila proteklo je prilično vremena. Zapravo, prošlo je toliko da je voz teško mogao da promakne pilotu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider