“Borba protiv virusa korona počinje da daje rezultate”

Izvor: Tanjug

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 mjeseci u

Svijet

Foto izvor: Arhiva

Portparol kineske zdravstvene komisije Mi Feng rekao je da borba protiv smrtonosnog korona virusa počinje da pokazuje rezultate.

Može se vidjeti rezultat kontrole korona virusa – rekao je Mi novinarima, prenosi Rojters.

On je rekao da je su pojačana medicinska podrška i preventivne mjere u provinciji Hubej, žarištu epidemije, spriječili pojavu kritičnih slučajeva i smanjili udio kritičnih slučajeva među zaraženima.

Blagi slučajevi se takođe brže liječe, čime se sprečava da postanu kritični – rekao je Mi.

Izvan Kine, bilo je oko 500 slučajeva u oko dvije desetine zemalja i teritorija, sa četiri smrtna ishoda – u Japanu, Hongkongu, na Filipinima i u Francuskoj.

Prema posljednjim podacima, u Kini je zaraženo 68.500 ljudi, a 1.665 je umrlo, najviše u Hubeju.

Nacionalna zdravstvena komisija izvjestila danas o 2.009 novih slučajeva zaraze, što je pad sa 2.641 prethodnog dana, i 142 nova smrtna slučaja, samo za jedan manje od prethodnog dana. Sve osim četiri nove smrti bile su u Hubeju.

Pokrajina i njen glavni grad, Vuhan, praktično su zatvoreni od 23. januara. Ne rade škole, kancelarije i fabrike, a većina putovanja je obustavljena.

Najveće jezgro zaraze izvan Kine nalazi se na kruzeru “Dajmond Princes” koji je stavljen u karantin kod japanske luke Jokohama, a danas je prijavljeno još 70 slučajeva, što je popelo ukupan broj zaraženih na 355 od otprilike 3.700 putnika i članova posade.

Oni pozitivni na testiranje šalju se u bolnicu. Niko na brodu nije umro od virusa.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejsus izjavio je u subotu da je nemoguće reći gdje će se epidemija proširiti.

Zabrinuti smo zbog stalnog porasta broja slučajeva u Kini – izjavio je Tedros na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti u Njemačkoj.

Bolest, koja je sada zvanično nazvana Kovid-19, ubila je oko dva odsto zaraženih. Slučajevi su se širili brže od bilo kog drugog respiratornog virusa u ovom vijeku.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider