“AstraZeneca”: Nema pravnih prepreka za isporuku vakcina EU

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 months u

Svijet

Foto izvor: Tanjug/AP

Kompanija “AstraZeneca” obavijestila je EU da prema Velikoj Britaniji ili drugim kupcima nema pravnu obavezu koja bi spriječila punu isporuku vakcina protiv kovida 19 evropskom bloku, saopšteno je danas iz Evropske komisije.

Saopštenje iz Evropske komisije u suprotnosti je sa izjavom britanskog ministra zdravlja Meta Henkoka, koji je u više navrata rekao da “Astra Zeneka” ima ekskluzivan ugovor sa Londonom, koji opravdava prioritet isporuke Velikoj Britaniji.

AstraZeneca nam je potvrdila da prema drugim stranama nema obavezu koja bi uticala na ispunjavanje dogovorenog – ističe se u saopštenju.

Saopštenjem su ponovljene glavne tačke člana 13.1 ugovora EU sa “AstraZenecom”, prema kojoj je kompanija saglasna da nema nikakvih ugovornih obaveza koje bi ograničile njene kapacitete da ispuni narudžbu EU.

EU je pokrenula razgovore sa “Astra Zenecom” na osnovu mehanizma za rješavanje sporova unesenog u ugovor nakon što je kompanija saopštila da joj je cilj da isporuči samo 100 miliona doza do kraja juna, a ne 300 miliona, koliko je navedeno u ugovoru.

U saopštenju iz Evropske komisije dodaje se da je cilj razgovora sa “AstraZenecom” osiguranje da kompanija potpuno iskoristi svoje linije isporuke i postrojenja navedena u ugovoru kako bi ispunila svoje obaveze prema bloku.

Prema ugovoru sa EU, “AstraZeneca” treba da isporuči vakcine proizvedene u četiri evropska postrojenja, od čega su dva u Velikoj Britaniji “Oksford bajomedija” i “Kobra bajolodžiks”.

Velika Britanija je do sada izvozila doze “AstraZenece” u EU uprkos pozivima Brisela za pristup vakcinama koje su proizedene u tim postrojenjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider