Јevreji dočekuju Roš Hašanu

Izvor: RTS

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 mjesec u

Svijet

Foto izvor: REUTERS

Јevreji večeras, sa zalaskom sunca, dočekuju Roš Hašanu – Novu 5781. godinu.

Јevreji koriste lunarni kalendar, pa tako dan počinje uveče i uveče se završava. Odbrojavanje počinje od nastanka svijeta po Tori, 3.761. prije nove ere.

Za jevrejski narod, praznik Nove godine nije veseo. Narednih 10 strašnih dana pokajanja, do praznika Јom Kipur, sva čovječija djela stavljaju se na tas pravde i ni edno neće biti zaboravljeno na sudu Božijem.

Pred Tvorca koji odlučuje o životu i smrti za narednu godinu, izlazi se sa svim učinjenim djelima. Novogodišnja želja glasi: “Upiši nas u knjigu života.”

Čuje i se i zvuk šofara, ovnujskog roga, čiji je zadatak da prene čovjeka, kako bi sagledao sebe i u Novu godinu ušao prečićen.

Praznik traje dva dana. Čestita se sa:” Dobru godinu vam želim”, odnosno “Šana tova”.

Običaj je da se jedu slatke jabuke umočene u med kao simbol nadanja u dobra i slatka nova vremena.

Upravo zato, trpeza ne sadrži ništa kiselo, gorko ni ljuto. U simboličnu hranu spada i nar, uz nadu da će se umnožiti zasluge vjernika, da ih ima koliko i zrna u naru. Na trpezi je obavezna i riblja ili životinjska glava, kao i tikva…

Ove godine, praznik se obilježava u uslovima pandemije. Službe u sinagogama su ograničene, praznik će se prvenstveno provesti u krugu porodice.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Slider
Slider