Slavijin izlazak u Evropu (dio drugi)

Izvor: Aleksandar Kostovic

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 godina u

Retro Grad

U ljeto 1940. Slavija bilježi svoj prvi evropski nastup u Mitropa kupu, a za protivnika dobija, u tom trenutku jedan od najjačih evropskih klubova, mađarskog prvaka Ferencvaroša.

Bez obzira na rat koji u tim danima bjesni Evropom, utakmica je privukla ogromnu pažnju, kako sportske javnosti, tako i novinskih izvještača. Zahvaljujući tome, ostali su nam sačuvani detalji ove istorijske utakmice, ali i reakcije nakon neočekivanog Slavijinog uspjeha.

Sarajevski sport, zabilježio je juče najznačajniji datum u svojoj istoriji. Prvak Mađarske, jedan od najboljih timova kontinenta FK Ferencvaroš, osjetno poražen, podlegao je srčanoj i požrtvovanoj igri SK Slavije. U ime Sarajeva, u ime svih sportista u našim krajevima i Jugoslaviji uopšte, igračima SK Slavije treba odati puno priznanje. Njihova pobjeda, potpuno zaslužena i čak nedovoljno izražena u golovima, veličanstven je podvig.Ona je rezultat jedne divovske borbe, neviđene do sada u Sarajevu, borbe u kojoj je srčani David pobijedio Golijata, ovjenčanog svjetskom slavom i najvećim uspjesima.

Ko je ta Slavija?-vjerovatno su se zapitali majstori fudbala, profesionalci. Juče su dobili odgovor: Slavija, to je hrabro srce, čvrsta volja, bezgranično požrtvovanje, solidno znanje i neodoljiv nalet piše “Jugoslovenska pošta”.

Ferencvaroš je imao početni udarac i to je sve što su imali u prvih deset minuta. Nošeni navijanjem prepunog stadiona igrači Slavije nisu respektovali slavnog protivnika već su igru od prvog minuta prebacili u protivnički šesnaesterac. Rezultat je stigao već u devetom minutu kad Rajlić asistira Šalipuru koji sa 12 metara pogađa Čikoševu mrežu.

Uspjeh Slavijaša oduševio je gledaoce. Igralište se prolama od frenetičnog aplauza. I na stajanju i na tribinama šeširi i kape lete u vazduh.

Mađari imaju vrlo temperamentnu i grlatu publiku, međutim danas se moglo primjetiti kako se po koji mađarski igrač okrenuo prema publici i samo zavrtio glavom.Sarajevska publika je danas navijala u tolikoj mjeri da je zbunila čak i Mađare.

Sljedećih pola sata gledaoci su uživali u vrhunskom fudbalu sa dosta prilika sa obje strane, a najagilniji sa Slavijine strane su bili Đajić, Lazarević i Rajlić. Samo minut nakon što nije iskoristio kontru koja ga je dovela u situaciju „jedan na jedan“ sa mađarskim golmanom, Rajlić se iskupljuje. Igrao se 37. minut kada Šalipur asistira Rajliću koji šalje loptu pod prečku.

Urnebesan aplauz pozdravio je ovaj drugi uspjeh vanredno raspoloženog sarajevskog tima. Dok su Slavijaši razdragani i dalje nastavili igru sa istim pa i nešto pojačanim tempom, drugi gol zbunio je Mađare, koji su smeteno produžili igru. U posljednjem minutu prvog poluvremena Lazarević izbija pred gol Ferencvaroša i puca, ali dosta slabo. Odmah zatim sudija svira kraj prvog poluvremena.

Na početku drugog poluvremena Ferencvaroš dominira, ali se Slavija brzo oslobađa pritiska i rezultat ubrzo dolazi. Dvadeseti minut drugog poluvremena donosi krajnji rezultat ove rijetko uzbudljive utakmice. Rajlić preuzima Vidovićevu loptu i korner linijom juri prema golu Ferencvaroša. Vidjevši slobodnog Đajića, on mu dodaje loptu. Na noge Đajiću baca se Čikoš i loptu odbija u polje. Dok Čikoš i Đajić leže na zemlji pritrčava Rajlić i oštrim šutem puca pod prečku.

Do kraja utakmice Slavija je u potpunosti preuzela inicijativu i pravo je čudo kako nije pao još koji gol. Šalipur je pogodio stativu, a Lazarević je propustio nekoliko stopostotnih šansi. Na tribinama je veselo. Sa svih strana padaju vicevi na račun Ferencvaroša koji se samo brani.

Na znak sudije da je igra završena gledaoci provaljuju na igralište i na ramenima iznose Slavijine igrače.

U izjavama nakon utakmice padale su same pohvale za Slavijinu igru. Sudija Kroner je rekao da Slavija igra moderan evropski fudbal i da odavno nije sudio ljepšu utakmicu. Mađari su bili jednoglasni u izjavama da je Slavija pobijedila zasluženo, ali da će im se revanširati u Budimpešti. Od Slavijinih igrača Rajlić je ostavio najbolji utisak na njih. Kod Slavijinih igrača u izjavama se osjetila euforija, ali i žal za propuštenim prilikama. Takvog mišljenja bio je i savezni kapiten i delegat Vrhovnog nogometnog saveza Boško Simonović, tvorac legendarnog tima iz Montevidea. Legendarni Boža Dunster nije mogao da sakrije emocije poslije utakmice tvrdeći da je Slavija propustila da pobjeda bude još ubjedljivija. Funkcioneri Slavije su bili zadovoljni i puni optimizma pred revanš.

Da su veliki klub, Mađari su pokazali na banketu priređenom nakon utakmice na Ilidži, gdje su pohvalili iskreno i srdačno gostoprimstvo naglašavajući da je ovo početak sportskog prijateljstva između dva kluba. Predsjednik Ferencvaroša podigao je čašu za dug život NJ.V. Kralja Petra Drugog i čitav Kraljevski dom, nazdravio Slaviji i iz sveg srca poželio njen dalji procvat, kako bi Slavija donijela još mnogo slave Jugoslovenskom sportu.

Sarajevska štampa je u danima nakon utakmice pisala hvalospjeve na račun Slavijine igre, a nisu zaostajali ni beogradski i zagrebački listovi.

Sarajevska Slavija je sa puno časti i požrtvovanja ušla zvanično u međunarodni sportski svet. Pobeda je tim lepša i zasluženija što je Slavija fer igrom pregazila Ferencvaroš. Domaći su igrali savršeno. Njihova igra oduševila je sve prisutne. Pobeda nijednog trenutka nije bila u pitanju. Igrali su i efikasno i lepo. U Slavijinom timu nije bilo slabog čoveka. Piše, između ostaloga, beogradska „Politika“ osvrćući se na nesportsku igru Mađara koji su u nekoliko navrata grubim startovima povrijeđivali Slavijine igrače.

Za beogradsko „Vreme“ izvještaj sa utakmice je poslao čuveni sportski stručnjak Mika Knežević koji je naglasio zasluženu pobjedu Slavije. Svaki igrač Slavije kao da je nosio u sebi pobedu, pa zato nije čudo što je na ovako siguran i ubedljiv način savladao veliki mađarski tim.

„Pravda“ žali što napadači Slavije nisu imali više sreće jer rezultat je mogao biti dosta povoljniji. Osam hiljada gledalaca nije, zaista, zažalilo što je došlo na stadion, gde se razvijala jedna fer i džentlmenska igra.

Zagrebačke „Novosti“ ističu krajni elan i požrtvovanje Sarajlija i njihovu terensku nadmoć.

Dopisnik najčitanijeg mađarskog sportskog lista „Nemzeti Sport“ Bela Matanović napisao je da je sarajevska četa diktirala strahovit tempo. Slavija igra engleski način igre. Bekovi su povučeni i čuvaju krila, a halfovi polutke. Centarhalf je bio više pred svojim golom nego u napadu. Međutim prilikom napada četiri navalna igrača su uvijek bili naprijed.

Prvi korak bio je napravljen. Za četiri dana slijedio je revanš pred 20 000 mađarskih navijača.

nastaviće se

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2