Ko je bio prvi prvak BiH u skijanju?

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Retro Grad

Prvi prvak Bosne i Hercegovine u skijanju bio je inžinjer Oto Cimerman, trener i skijaš SK Slavija.

Ono što daje poseban pečat ovom događaju je činjenica da je nagradu primio iz ruku đenerala Krste Smiljanića, pomoćnika Vojvode Putnika u Prvom svjetskom ratu.

Koji skijaški klubovi su bili aktivni u tom periodu u Sarajevu, koje lokacije su korištene za zimske sportove i kako su završena tri skijaška takmičenja te godine, pročitajte u članku objavljenom u beogradskom “Sportisti”, izdanje za 25.03.1929:

Bilans zimskog sporta u Sarajevu

Sarajevo, marta 1929, – Sarajevski sportisti nisu proveli zimu skrštenih ruku. Dok su se nogometaši, kao prvi predstavnici našega sporta, odmarali, dotle su ljubitelji zimskoga sporta bili vrlo aktivni. U Sarajevu su uglavnom dva društva, koja gaje ovaj lijepi sport, a to su “Ski Klub” i S. K. “Slavija”. Ova je zima bila vrlo pogodna za upražnjavanje ovoga sporta, pa su to njegovi ljubitelji u punoj meri iskoristili. Napravljeni su mnogobrojni izleti, zajednički teninzi i tri ski-takmičenja.

Nedeljom i svecem pretvorio bi se predeo oko Laha u mravinjak skijaša, koji su svojim živahnim kretanjima i svojim gromoglasnim “smuk” oživljavali čitav taj kraj.

Rodlaši su u danju i noću opsedali Trebević. Oni su priredili jedno nagradno takmičenje. Klizači su imali na nekoliko mesta dobar led. Najlepše pak klizalište bilo je na tenis igralištima S. K. “Slavije”. Tu su se okupljali svakodnevno ljubitelji ovog sporta.

Priređene su ski utakmice. Prvo je S. K. “Slavija”, priredila međuklupsko takmičenje. Prvenstvo kluba osvojio je inž. Cimerman. Terenske prilike bile su vrlo nepogodne, jer je bio veliki sneg i vejavica.  Upravo je to bilo junačko delo doći sa Jahorine do Aleksandrova Doma  pod vrhom Trebevića.

Drugo natjecanje je priredio “Ski Klub”, na kojem su mogli učestvovati bez razlike svi skijaši. Učestvovalo je 48 takmičara. Naročito su mnogobrojni bili vojnici. Kao prvi se plasirao vojnik Arsenović, kao drugi kaplar Burić, kao treći Branko Mirković, član S. K. “Slavija”. Četvrto i peto mesto zauzeli su vojnici, a šesto Živojinović, član S. K. “Slavije”.

Vojnici su imali tu prednost, što su poznavali prugu. Dužina pruge iznosila je oko 12 km. Inžinjer Cimerman nije se plasirao, jer mu se slomila skija. Prošao je kroz cilj kao petnaesti, a publika ga je nagradila silnim aplauzom.

Treće takmičenje bilo je za prvenstvo Bosne i Hercegovine. Mogli su učestvovati samo verifikovani članovi Zimskog- sportskog Saveza. Pruga je bila duga oko 22 km. Terenske prilike nisu bile najpogodnije, jer je grejalo jako sunce. Učestvovalo je 28 takmičara. Gledalaca je moglo biti oko hiljadu, koji su toplo pozdravljali dolazak pojedinih takmičara, a osobito one iz prve grupe.

Kao prvi plasirao se inž. Oto Cimerman, član S. K. “Slavije”, i time postao prvi prvak Bosne i Hercegovine u skijanju. Drugo mesto je zauzeo kaplar Burić (“Ski Klub”), treće Šefer (“Slavija”), četvrto Živojinović, (“Slavija”), peto Mirković (“Slavija”), šesto Zagrepčanin (“Klizačko Društvo”). S. K. “Slavija” je od prvih šest mesta zauzela četri.

Najveća zasluga za ovako veliki uspeh Slavijine ski-sekcije pripada g. Cimermenu, koji je trenirao njenu ski-ekipu, i od njega su naši mladi skijaši mnogo naučili. Pokrovitelj ovoga natjecanja bio je komadant Druge Armije đeneral Krsta Smiljanić, koji je pobedniku dao vrlo lep dar.

S.K. “Slavija” je slala na Bohinj na utakmicu za prvenstvo države. Na žalost g. Cimerman, koji bi se mogao meriti s našim najboljim skijašima, nije mogao ići, jer je bio bolestan. Mladi Slavijaši se nisu uspeli plasirati, ali im je ovo takmičenje vrlo dobro došlo, jer su videli jednu utakmicu većega stila, što će im mnogo pomoći da steknu potrebnu rutinu.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider