Zvorničanin sa 4,7 promila teturao ulicom

Izvor: GlasSrpske

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 dana u

Republika Srpska

Pijani pješaci koji teturaju ulicom i tako ugrožavaju svoju, ali i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju nisu rijetkost u Republici Srpskoj, a ovogodišnji rekorder imao je čak 4,7 promila alkohola u krvi.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, za sedam mjeseci ove godine policija je sankcionisala 91 pješaka zbog kretanja kolovozom u alkoholisanom stanju, dok je u istom periodu lani kažnjeno 70 pješaka.

Rekorderi u pijanstvu su, prema podacima MUP-a, imali u organizmu od 2,14 grama alkohola po kilogramu, pa do nevjerovatnih 4,46. Prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, prisutnost alkohola u organizmu evidentira se u gramima po kilogramu, ali kako bismo čitaocima približili utvrđene količine, podatke smo preračunali u promile, metodologijom koju koriste saobraćajni policajci. Prema tim podacima, rekordera sa vrha ljestvice, koji je uhvaćen kako tetura ulicama Zvornika, u stopu prati pješak iz Kozarske Dubice, kod kojeg je izmjereno 3,49 promila alkohola u krvi, dok je jedan Bijeljinac ulicom “šetao” sa 2,83 promila. Među onima koji su prije izlaska na ulicu u prvih sedam mjeseci ove godine popili koju čašicu više su i Teslićanin sa 2,50 promila, Bratunčanin kod kojeg je izmjereno 2,47 i Trebinjac sa 2,37 promila alkohola u krvi. Nešto manje popio je pješak iz Kotor Varoša, kod kojeg je izmjereno 2,32 promila, dok su pijanci u Prijedoru i Brodu imali 2,25 promila alkohola u krvi.

U MUP-u podsjećaju da je Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima Srpske zabranjeno kretanje pješaka po kolovozu ako je pod dejstvom alkohola ili opojnih sredstava.

– Za pješaka koji se kreće po kolovozu u alkoholisanom stanju propisana je kazna od 100 do 300 maraka, a ako je navedenim prekršajem izazvana saobraćajna nesreća, propisana kazna iznosi od 300 do 1.000 KM – naveli su u MUP-u.

Rukovodilac Odsjeka za vozače, vozila i puteve u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS Milan Tešić kaže za “Glas Srpske” da svaki učesnik u saobraćaju pod dejstvom alkohola podjednako ugrožava bezbjednost na putevima.

– Pijani pješaci su u saobraćaju podjednako opasni kao i vozači pod dejstvom alkohola, zato što ne obraćaju pažnju na nadolazeći saobraćaj i ne prelaze ulicu na pješačkim prelazima. U slučajevima kada se pijani pješak pojavi na mjestima gdje vozači ne očekuju pješake, može doći do saobraćajne nesreće sa najtežim posljedicama – rekao je Tešić i naglasio da saobraćaj i alkohol ne idu zajedno, bez obzira na to da li je u pitanju vozač, biciklista, pješak ili neki drugi učesnik u saobraćaju. 

Propisi

U MUP-u RS pojašnjavaju da se smatra da je pješak pod dejstvom alkohola ako se nalazom krvi i urina ili drugom metodom utvrdi da količina alkohola iznosi više od 0,8 grama po kilogramu.

Dodaju da se smatra da je pješak u alkoholisanom stanju i ako je prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno odgovarajućim sredstvima ili aparatima za mjerenje alkoholisanosti, ili kod kojeg se, bez obzira na količinu alkohola u krvi, stručnim pregledom utvrdi da pokazuje znake promijenjenog ponašanja izazvanog dejstvom alkohola.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.