Zločin bez kazne – Obilježavanje 26. godišnjice od stradanja vojnika JNA u “Tuzlanskoj koloni”

Izvor: srpskainfo.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

Republika Srpska

Foto izvor: Sladjana R. Mrkonjic

Pomenom stradalima i polaganjem vijenaca i cvijeća ispred spomen kosturnice na gradskom groblju Pučile u Bijeljini počelo je obilježavanje 26. godišnjice od stradanja pripadnika JNA u „Tuzlanskoj koloni“.

Predsjednik Boračke organizacije grada Bijeljina Miodrag Stevanović podsjeća da je u napadu ubijeno 59 vojnika, te da se pretpostavlja da je i veći broj stradalih.

– Keratori i izvršioci ovog zločina moraju se izvesti pred lice pravde i kazniti – rekao je Stevanović.

Na kolonu JNA, koja se 15. maja 1992. godine mirno povlačila iz Tuzlanske kasarne, pripadnici Zelenih beretki i Patriotske lige BiH pucali su sa okolnih zgrada na Brčanskoj malti. Iako je prethodno dogovoreno da vojnici, starješine i rezervisti napuste kasarnu Husinske bune, taj dogovor nije ispoštovan.

Za napad na „Tuzlansku kolonu“ suđeno je jedino Iliji Jurišiću, starješini Sektora javne bezbjednosti Tuzla, optuženom da je izdao naredbu za otvaranje vatre na vojnu kolonu. Osuđen je na 12 godina, a potom pred Apelacionim sudom u Beogradu oslobođen je optužbe. Tužilaštvo BiH, krajem 2009. godine, objavilo je da je prekinuta istraga protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih u slučaju „Tuzlanska kolona“.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Milenko Savanović izjavio je da nadležni u Srpskoj neće odustati od dokazivanja istine o stradanju vojnika JNA u „Tuzlanskoj Koloni“.

Istakao je i da se 26. godišnjica stradanja vojnika po drugi put obilježava samo u Bijeljini jer vlasti Tuzlanskog kantona nisu dozvolile postavljanje spomen ploče na Brčanskoj malti.

Međutim, dok srpske majke još plaču za sinovima u Tuzli se 15. maj slavi kao Dan odbrane.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider